Székesfehérvár vezető hírek

Az Albacomp kifejleszti az utólag beszerelhető eCall rendszert

Az Albacomp kifejleszti az utólag beszerelhető eCall rendszert

Áprilistól uniós piacra kerülő gépjárműveket fedélzeti egységgel kell felszerelni az úgynevezett eCall rendszer miatt. A székesfehérvári Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. uniós támogatással fejleszti ki, hogy utólag is beszerelhető legyen automatikus segélyhívó rendszert.

 

 

Az Európai Unióban az új járművekbe március 31-től kötelező beszerelni a segélyhívót, ami kapcsolatban áll a 112-es segélyhívó rendszerrel. A gépjárművekbe szerelt fedélzeti egység vészhelyzet esetén lép működésbe, amikor is aumatikusan előállít egy adatcsomagot, amely tartalmazza a gépjármű adatait, pontos helyzetét, GDS koordinátáit, továbbá hangkapcsolatot is indít a segélyhívó operátora felé. Az Albacomp a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen olyan eCall fedélzeti eszközt és kommunikációs rendszert fejleszt, amely mindenkihez eljuttatja a segítséget, ezáltal csökkenthető az autóbalesetek halálos áldozatainak száma.

 

Az Albacomp kifejleszti az utólag beszerelhető eCall rendszert

 A gépjárművekbe szerelt fedélzeti egység vészhelyzet esetén lép működésbe

 


A konzorcium a fejlesztéshez közel 679 millió forint támogatást kapott, amely a projekt összköltségének több mint 60 százalékát fedezi. Az eszköz fejlesztése 2018 végén fejeződik be, ekkortól kapható lesz a készülék, amelyet székesfehérvári üzemükben gyártanak majd. A készülék ára várhatóan 30 ezer forint lesz. A segélyhívó működéséhez szükség lesz SIM-kártyára is, az ehhez kapcsolódó előfizetési konstrukciókról még egyeztetnek a mobilszolgáltatókkal. Az e-segélyhívó rendszertől azt várják, hogy a közutakon 50 százalékkal, a városokban 40 százalékkal gyorsítja meg a mentést, amely évente mintegy 1500-zal csökkentheti a súlyos balesetekben bekövetkező halálos esetek számát.

 

MTI/T.D.