Székesfehérvár

A magyar nyelvű színjátszás tiszteletére tartanak előadást

A magyar nyelvű színjátszás tiszteletére tartanak előadást

Madách Imre drámai költeményét, Az ember tragédiája 1. címmel adják elő a Vörösmarty Színházban, december első hétvégéjén. Székesfehérváron 200 évvel ezelőtt kezdődött a magyar nyelvű színjátszás hivatalos pártolása, ennek tiszteletére adják elő a darabot.

A darabot a társulat művészeti vezetői, Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János igazgató rendhagyó módon közösen állítják színpadra, a bemutatót december 1-jén tartják - hangzott el a produkció sajtótájékoztatóján. Szikora János elmondta: a színház felkérésére négy neves író, Márton László, Tasnádi István, Térey János és Závada Pál "folytatja" a művet újabb színek megírásával. Az új darabot Az ember tragédiája 2. címmel a következő évadban szintén a társulat művészeti vezetőinek rendezésében láthatja a közönség.

 

A magyar nyelvű színjátszás tiszteletére tartanak előadást

Székesfehérváron 200 évvel ezelőtt kezdődött a magyar nyelvű színjátszás hivatalos pártolása

 

Az ember tragédiáját négy részre osztották, egyes részeit más-más színészekkel állítja színpadra a négy rendező. Hargitai Iván elmondta: mindegyik szín egy új kezdet, így tudják egymást váltani a rendezésben. Szikora János hozzátette: az egyes epizódok stilárisan eklektikusak lesznek, de szellemi kohézió tartja őket össze. Mint Horváth Csaba kiemelte: a társulat egységes játéka is segíti, hogy a néző koherens produkciót lásson. Kétszáz éve, hogy Székesfehérvári Színjátszó Társulat néven létrejött vándorszínészekből - köztük a kor legnevesebbjeivel - egy viszonylag állandó társulat alakult. Borsod megye után Székesfehérváron is felismerték, hogy a magyar nyelvű színjátszás, ha nem pártolják, nem fog megerősödni. Közadakozásra szólították fel a nemeseket és a polgárokat, így a színészeknek fizetést tudtak adni, ingyen kaptak szállást és játszóhelyet, amely a Pelikán Fogadó volt.

 

MTI/T.D.