Székesfehérvár

Átadták az Ikarus kapacitásbővítő beruházását

Átadták az Ikarus kapacitásbővítő beruházását

Átadták az Ikarus Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházását, melyen Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta: az Ikarus sikerei bizonyítják, hogy nemcsak az autógyártás, hanem a buszgyártás is kitörési pont lehet a hazai ipar számára.

Széles Gábor az Ikarus tulajdonosa közölte, hogy a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program támogatásából a termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet hoztak létre. Bejelentette, hogy cseppfolyósított földgázzal (LNG - liquefied natural gas) hajtott buszt fejlesztenek Székesfehérváron, már a futáspróbák folynak. Rámutatott, hogy Európában sok LNG-vel hajtott kamion közlekedik, ugyanakkor autóbusz egy sem, az Ikarusé lesz az első ilyen típus Európában. A tulajdonos elmondta, hogy a piac nagy, hiszen az európai nagyvárosok már csak ilyen buszokra írnak ki beszerzési pályázatokat.

 

Átadták az Ikarus kapacitásbővítő beruházását Székesfehérváron

Széles Gábor bejelentette: LNG-vel hajtott buszt fejlesztenek Székesfehérváron

 

Hasonlóan nagy lehetőségnek nevezte az elektromos buszgyártást, ezért létrehoztak Kínában egy vegyesvállalatot az Ikarus és a CNLC (China National Logging Corporation) részvételével. Az első prototípust jövő héten szállítják Magyarországra - mondta. Cser-Palkovics András polgármester méltatta a fehérvári buszgyártás újraindulását, hiszen, mint mondta, kevés család van Székesfehérváron és Fejér megyében, amely ne kötődne a vállalathoz. Úgy vélte, az Ikarus és a hazai buszgyártás érdemes a kormányzat támogatására. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan a város helyi közösségi közlekedésében ismét Ikarus buszok teljesítenek szolgálatot. 

 

MTI/T.D.