Székesfehérvár

I. világháborús emlékművet avattak újra Fehérváon

I. világháborús emlékművet avattak újra Fehérváon

Újraavatták a 69-es gyalogezred első világháborús emlékművét Székesfehérváron, a felújítást  Honvédelmi Minisztérium támogatta és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum valósította meg.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az 1859-ben alakult gyalogezred a közös, osztrák-magyar hadsereg részeként karhatalmi feladatokkal éppen Székesfehérvárra kerülve "lett magyarrá". A Fejér és Tolna megyéből, illetve Esztergom környékéről besorozott újoncok már magyarok, akik az első világháború arcvonalaiban tanúsított bátor magatartásukkal aranyérmes vitézekké lettek - fogalmazott.

 

A székesfehérvári I. világháborús emlékmű újraavatása

Cser-Palkovics András polgármester, Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke koszorúz a "69-es előre!" I. világháborús emlékmű újraavatásán

 

A 69-es gyalogezred nevében felszólaló katona 1931. augusztus 16-án, több ezer ember előtt azt kérte Simon Sándor akkori polgármestertől, hogy az emlékszobrot megóvni szíveskedjen az utókor számára - idézte Cser-Palkovics András polgármester a korabeli sajtót, amely az avatásról tudósított. Megfogadta, hogy a szimbólumot ezután is megőrzik, megtartják, az emlékeket pedig tovább ápolják. A másfélszeres életnagyságú alkotást 1931-ben avatták fel, majd útépítés miatt 1940-41-ben és 1975-ben is áthelyezték - ekkor találták meg az ezred naplóját a talapzatban.


/T.D.