Székesfehérvár

Jól hegeszteni nem könnyű - mindent a profi hegesztőgépekről

Jól hegeszteni nem könnyű - mindent a profi hegesztőgépekről

A hegesztés a látszat ellenére nem veszélyes és nem is megtanulhatatlan. Ám mindenképpen gyakorlatot igényel. Hatalmas különbség van egy összecsapott és egy szép munka között. Egy jó hegesztőgép sokat tud segíteni!

Az igényes hegesztés kézügyesség és gyakorlat kérdése

 

Nem megtanulhatatlan egy teljesen kezdő számára sem a hegesztőgép használara, és kevésbé veszélyes, mint például a sarokköszörű vagy csiszoló. Persze védőruha szükséges a biztonságos munkavégzéshez.

 

Többféle megoldás közül választhatunk, ám olyan felszerelés nincs, amelyiket kiváltaná a szakmai ismereteket és legfőképpen a tapasztalatot. Lássunk pár tippet, hogy mit érdemes választanunk, és hogy leszünk profi hegesztők.

 

 

A szakértők szerint a piacon régóta jelen levő márkák közt nincs hatalmas különbség, mindegyik megbízhatóan hegeszt; a kulcs az, hogy ismert, nagy márkát keressünk - klasszikusan ilyen például a Deca.

 

 

No és nem árt megismerkedni a különböző típusokkal, hogy tudjuk, nekünk mire van szükségünk. A fő kérdés, alkalmi vagy folyamatos, kis vagy nagy teljesítményt igénylő munkát szeretnénk végezni a hegesztőgéppel.

 

A bevonatos pálcával végzett (MMA) hegesztés komoly rutint igényel, mivel a pálca salakot csinál, illetve vékony anyagok összevarrására ez a metódus nem igazán alkalmas.

 

Ennek ellenére a legtöbben ház körüli hegesztésekhez ezt választják, amolyan mindenesnek számít ez a berendezés. Árban is ez a legbarátságosabb megoldás.

 

Fém hegesztése közben

 

Az AVI (TIG) hegesztés már egy fokkal komolyabb megoldás, és szebb varratot csinál. Nem nehéz megtanulni ennek a hegesztőgépnek a kezelését. A pisztolyos megoldás alkalmazását azonban már egy kis huzat is akadályozza.

 

A nagyipari gépekig bevett megoldás a kompakt berendezés

 

Egy - némileg komolyabb - gépben megtalálhatjuk együtt az MMA és TIG hegesztőt, és használhatjuk igény szerint egyiket vagy másikat; ez utóbbit például ponthegesztés esetén vehetjük igénybe. A kompakt hegesztőgépek mind barkács, mind ipari munkákhoz hasznosak, mivel váltogathatjuk a megoldásokat, anyagvastagság, -típus, illetve a feladat típusa szerint.

 

 

Emellett még a MIG (vagy MAG) technológiás hegesztés sem elhanyagolandó, itt nem argon védőgázat használunk, mint a TIG-nél, hanem argont, CO2-t vagy keverékeket.

 

Gyors, költséghatékony, szép hegesztést biztosít ez a típus  - kellő szakértelemmel kezelve persze -, vékony vagy vastag anyagokon egyaránt. Megjegyzendő, szélben ezzel sem tudunk dolgozni.

 

 

Végezetül, miért érdemes - bármelyik típusból - profi, igényes gépet választanunk? Ha így teszünk, garantáltan nem kell aggódnunk a felmerülő hibák, a szervizelés és az élettartam miatt.