Székesfehérvár

Megnyílt a Fehérvár Szalon 2018 kiállítás

Megnyílt a Fehérvár Szalon 2018 kiállítás

Megnyílt a Fehérvár Szalon 2018 kiállítás, amely - kapcsolódva a város barokk emlékévéhez - kortárs képzőművészek barokk inspirációit gyűjtötte egybe.

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében Radák Eszter festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke nyitotta meg a tárlatot. "Érdemes-e városi kiállításokat csinálni?" - tette fel beszéde elején a kérdést, amelyre aztán úgy válaszolt: érdemes, de rizikós. Úgy vélte, az igenlő válasz nagyban függ a várostól, vagy éppen attól, milyen alkotókat szólít meg a felhívás. Radák Eszter szerint mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy "a képzőművészet nem az a műfaj, ahol egyszer csak születik egy zseni, és onnantól csak ő a képzőművész". "Minden zseni mögött van egy tömeg, amely sok-sok művészből áll" - tette hozzá.

 

Megnyílt a Fehérvár Szalon 2018 kiállítás, amely a barokk emlékévéhez kapcsolódik - fotó: szekesfehervar.hu

Megnyílt a Fehérvár Szalon 2018 kiállítás, amely a barokk emlékévéhez kapcsolódik

 

Cser-Palkovics András polgármester nagyon izgalmas gondolatkísérletnek nevezte, hogy a múzeum a barokkhoz kapcsolódva kortárs művészektől kért alkotásokat. A kiállítás egyszerre szól a barokkról és a máról - hangsúlyozta, hozzátéve: a szalon érdekes és világos képet ad arról, hogy a fehérvári művészek éppen mit gondolnak a világról. A Fehérvár Szalon több évtizedes múltra tekint vissza, az önkormányzat és a múzeum közösen hívta életre. Kétévente tartják meg a seregszemlét, amelyre a városhoz kötődő művészeket hívnak meg és biztatják őket, hogy saját művekkel nevezzenek.

 

MTI/T.D.