Székesfehérvár

Megújult a Sóstó természetvédelmi terület

Megújult a Sóstó természetvédelmi terület

A helyi és országos védettséget is élvező Sóstó természetvédelmi terület 1,1 milliárd forintból újult meg Székesfehérváron.

A felújított természeti környezetet és a szomszédságában álló Sóstói Stadionban kialakított látogatóközpont átadásán Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy sokan aggódtak a tóért és a megmentését szorgalmazták, de "a város anyagi lehetőségeit meghaladta a helyreállítás, a kormány azonban meghallotta a város szavát és segített". A látogatóközpontban helyet kapott a természetvédelmi terület értékeit bemutató kiállítás és kialakítottak egy konferenciatermet is. 

 

Több mint egymilliárdból újult meg a Sóstó természetvédelmi terület

A látogatóközpontban helyet kapott a természetvédelmi terület értékeit bemutató kiállítás

 

Az Európában is egyedülálló, fertős jellegű, 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének csökkenése miatt veszélybe került a terület fennmaradása. 2016 elején lőszermentesítéssel, nádaratással kezdődött a rehabilitáció, majd a tómeder kotrása következett. A mederkotrás mellett a munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás biztosítása volt. A területen csaknem hét kilométeres tanösvény épült, a fahidak felújításával és újak építésével a tó teljesen körüljárhatóvá vált. Épült egy 500 négyzetméteres napozóstég, megújult két madárles, de játszóteret és fitneszparkot is kialakítottak a parton.

 

MTI/T.D.