Székesfehérvár

Négymillió eurós kötbért fizettek ki a fehérvári önkormányzatnak

Négymillió eurós kötbért fizettek ki a fehérvári önkormányzatnak

A francia Klepierre cég kifizette a négymillió eurós kötbért a székesfehérvári önkormányzatnak a Pláza 2 beruházás miatt, amely nem készült el határidőre.

Az önkormányzat közleménye felidézi: július 30-án nyújtották be a keresetet a bíróságon a Klepierre céggel szemben, miután a társaság határidőre nem teljesítette szerződéses kötelezettségét. A székesfehérvári plázával szemközti murvás parkoló területét a fehérvári plázát is üzemeltető francia cég piaci áron vásárolta meg. A 2008-ban kelt szerződésben vállalták, hogy felépítenek egy bevásárlóközpontot, amennyiben pedig nem valósul meg határidőre a beruházás, úgy 4 millió euró - mintegy 1,3 milliárd forint - kötbért fizetnek.

 

Négymillió eurós kötbért fizettek ki a fehérvári önkormányzatnak

A székesfehérvári plázával szemközti murvás parkoló területén építik fel a bevásárlóközpontot

 

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a kötbért március végéig kellett volna a francia cégnek megfizetnie. A határidő lejártát követően a felek több egyeztetést is tartottak a helyzet rendezéséről és a kötbérfizetés határidejének meghosszabbításáról, de ezek nem vezettek eredményre. A közlemény hangsúlyozza: a város bízik a további jó együttműködésben mind az Alba Plázával, mind a központot üzemeltető francia céggel, amelyekkel már eddig is számos, többségében jótékonysági kezdeményezést valósítottak meg az eddigi években. A Klepierre által átutalt összeg az önkormányzatnak a város biztonságos működtetéséhez ad komoly tartalékot, és remélik, hogy a cég által tervezett beruházás is megvalósul.

 

MTI/T.D.