Székesfehérvár

Okostelefon került a karácsonyfa alá?

Okostelefon került a karácsonyfa alá?

Slágernek számító ajándék az okostelefon, sokan örvendeztetik meg szeretteiket karácsonyra egy új darabbal. Hogyan nyerhetünk a legtöbbet egy ilyen készülékkel? Cikkünkben lépésről lépésre megnézzük.

Kevesen kapják meg most életük első okos készülékét

 

Hasznos ajándék a ‘smartphone’, és azért is indokolt, hogy hozzájussunk egy friss verzióhoz, mert állandóan megjelennek újabb és még többet nyújtó készülékek. 2019-ben például a hírek szerint az 5G lesz az aktuális újdonság.

 

Voltaképpen mitől lesz egy telefon okos? Ez egy miniatűr számítógép, ami éppolyan sokmindent nyújt, mint egy asztali gép: emailezhetünk, videoklipeket nézegethetünk, vagy a BlackBerryn például biztonságosan olvashatjuk az üzleti leveleinket.

 

Bár olyan is van, aki most kapja meg élete első ilyen telefonját, de ők már relatíve kevesen vannak, mivel idehaza csaknem 5 millióan használnak okostelefont.

 

Hogyan érdemes elkezdeni használni egy új készüléket?

 

Hogy zajlik az okostelefon beüzemelése? Először mindenki ‘személyre szabja’ kis kedvencét, az első mindig a háttérkép, és csengőhang beállítása az ismerkedés során. A folytatásban a konkrét letöltéseknél, beállításoknál sokminden függ attól, hogy Android, WebOS, vagy IPhone OS készülékünk van. Az okostelefon ébresztő is egy alapbeállítás a többségnél.

 

Ezeknek a telefonoknak a jellemzője, hogy applikációkat tölthetünk le rájuk. 2008-ban ez még újdonság volt, és tucatjával rakták fel az alkalmazásokat a felhasználók a smartphone-okra, ma már csak a leghasznosabb appok ‘fogynak’.

 

Hasznos mobil appok

 

A slágerek közé tartozik természetesen a Messenger, és a közösségi média appjai, elsődlegesen a Facebook. Érdemes alaposan utánamenni a beállítási lehetőségeknek, hogy ne minden like-nál csipogjon a készülékünk, és csak azt lássuk, amit tényleg szükséges. A közös családi ebédnél kommenteket nézegető szülőknél kevés lehangolóbb látvány van.

 

Rengeteget segítenek az okostelefon alkalmazások autósoknak

 

Számos olyan applikáció van viszont, amivel nagyon sokat nyerünk. Ha telepítjük, a kedvenceink közé fognak tartozni a navigációs és a dugó elkerülő appok.

 

Ez utóbbiak - például a Waze - folyamatosan ‘képben vannak’ a közlekedési helyzetet illetően, és tájékoztatnak a leggyorsabb útvonalról, így rengeteg időt - és ezzel pénzt - nyerhetünk. De a tankolási naplót vezető alkalmazás is nagy kedvenc a járművezetőknél.

 

Akár fekete dobozt is telepíthetünk a telefonunkra, ami például egy koccanásnál jól jöhet, mert máris kiderül, ki volt a hibás, és esetleg megúszhatjuk egy javítás költségét.

 

Nem vesztegetünk többé sem időt, sem pénzt

 

Sokat állunk a forgalomban, és vezetés közben emaileket, dokumentumokat néznénk át? Balesetmentesen is megtehetjük mindezt, ha felolvastatjuk ezeket a tartalmakat egy okos alkalmazással.

 

Nem mindenki jár persze autóval - már 5 magyar városban követhetjük a tömegközlekedési eszközök mozgását egy hasznos appal, így mindig időben leszünk a megállóban.

 

Éppígy vannak takarékoskodást segítő alkalmazások. Lehet ingyen telefonálni a Google Duoval, de akár egy helyre tömöríthetjük a Facebookot, Instagramot, Messengert, és ezzel helyet spórolunk és az akkut is kíméljük.

 

Bármire vágyunk, egy röpke kereséssel bizonyára találunk rá alkalmazást, és tovább okosíthatjuk a telefonunkat.