Székesfehérvár

Rövid mobiltelefon történelem

Rövid mobiltelefon történelem

Már szinte mindenki csak okostelefonnal a kezében tud létezni. Ezt nézegetjük utazás közben, a toaletten üldögélve, és a baráti összejöveteleken is előkerül. Hogy futott be ekkora karriert ez a kütyü?

Az okostelefonokat sok mindenre használjuk, néha még telefonálásra és SMS küldésre is. Az életünk szerves része, de nem sokat tudunk arról, hogy honnan és mikor indult el ez az egész mobiltelefon őrület. Talán vannak homályos emlékeink az ún. bunkófonokról, meg a nagy klasszikus, Nokia 3210-esről, de hogyan jutottunk el az okostelefonokig?

 

A kezdetek

 

Az első hordozható rádiótelefont 1938-ban már használták, mi másra, mint katonai célokra az amerikai hadseregben. Az SCR-194 és SCR-195 típusú készülékek még walkie-talkie jellegűek voltak, súlyuk kb. 11 kg, hatótávolságuk elérte a 8 km-t.

 

A II. Világháborúban őket váltotta az SCR-300-as Motorola készülék, amely ugyan nehezebb volt és kisebb a hatótávolsága is, de kifejezetten a katonaság számára tervezték. 1942-ben készítette el a Motorola az első kézi rádiótelefont, az SCR-536-ost, amelyből kb. 130 000 darabot használtak fel a háború során.

 

Később, 1956-ban Svédországban az Ericsson dobta piacra a világ első automata mobiltelefon-rendszerét. A készüléket autóba építették, ami nem is csoda, mivel 40 kg körül volt a tömege.

 

Az áttörés: 1973

 

Még mindig a Motorola viszi a prímet mobiltelefon ügyben, ugyanis egyik mérnökük, Martin Cooper április 3-án lebonyolította az első utcáról indított mobilhívást. Megcsörgette a versenytárs, a Bells Lab egyik vezetőjét. A készülék a Motorola DynaTEC 8000X nevet kapta, 1 kg volt, az ára pedig közel 4000 dollár.

 

Szép lassan a többiek is magukhoz tértek, és bár egyre több készülék jelent meg a piacon, nem tudtak egymással kommunikálni, mert más MHz-en működtek. 10 évvel később, 1983-ban megérkezett a piacira szánt verziója is a DynaTEC-nek, majd a sikeren felbuzdulva 1989-ben jött a Motorla MicroTAC is. Ezalatt, még 1984-ben, megszületett az SMS is, azaz a rövid szöveges üzenet, amit már mobilról lehetett küldeni. Van, aki még emlékszik az SMS író versenyekre? A feladat arról szólt, hogy ki tudja megírni a legrövidebb idő alatt az adott karakterszámú szöveget.

 

A klasszikusok

 

A technológiai fejlődéssel elkezdődött a miniatürizálás, a mobilok egyre kisebbek lettek és egyre többet tudtak. Eljött a Nokia 3210-esek reneszánsza, a készülékből 160 millió darabot adtak el világszerte, súlya már mindössze csak 151 gramm volt. Ám amiből a legtöbbet adtak el a világon, az egy másik, a Nokia 1100-as készülék volt, összesen 250 millió darabbal.

 

Ezután jött a beépített GPS, majd WAP, MMS, kamera, zenelejátszás funkció és szép lassan elérkezünk a 2007-es évhez, amikor az Apple bemutatta az első iPhone-t az érintőképernyővel. És ezzel elérkeztünk a ma már jól ismert okostelefonok korába.

 

Az okostelefon

 

Okostelefon napjainkban

 

Mit tud ez a fajta készülék? A mai modern okostelefon valójában nem is telefon. Inkább egy számítógép, amivel telefonálni is lehet - így fogalmazta meg Rick Roesler, amiben nagy igazság van.

 

Az iPhone világhódító útjára indult, és ma is tartja pozícióját, de tény, hogy az androidos készülékekre pont ugyanannyian (ha nem többen) esküsznek. Ez nem csak az operációs rendszerek és a menő formatervezés harca. Ma már az a kihívás, hogy minél nagyobb memória, felbontás és tárhely mellett, minél jobb kamerát építsenek be a telefonokba, minél egyszerűbben lehessen használni az okostelefont. Arc- és ujjlenyomat felismerés már szinte alap.

 

A legnépszerűbb gyártók készülékei már csak nüanszokban különböznek egymástól. Minden a közösségi megosztásokról szól, az, hogy ez éppen milyen készüléken történik, csak a pénztárcánktól függ. A trend továbbra is az, hogy minél vékonyabb és ergonomikusabb kialakítású legyen az okostelefon. Valószínűleg maga az érintőképernyő is képes lesz az ujjlenyomat felismerésre, ez már egy nagyobb lépés afelé, hogy az okostelefon valójában csak egy képernyő lesz a jövőben.