Csipke - hogyan és hogyan ne viseld?

A csipke örök divat, és 2019-ben is a tervezők kedvence. Mire tudjuk használni ezt a szupernőies anyag típust, hogy a maximumot hozzuk ki belőle, és mi az, amitől inkább ódzkodni kell?

Először is, mi a csipke voltaképpen?

 

Apró mintás textília, amit nem rávisznek valamire (mint a felvarrott mintákat), hanem ez maga az anyag - méghozzá lyukacsos. Ebből adódik, hogy melegíteni nem melegít, teljes ruházatot sem lehet belőle előállítani, viszont ruha betétként, vagy kiegészítők anyagaként igazán különleges.

 

Ez a szövési technika a reneszánsz idején bukkant fel, és a legnagyobb fényűzésnek számított - olyannak, mint mondjuk a brokát vagy a francia selyem - egy csipkével dekorált ruházat.

 

A legrégebbi és legnevesebb csipkeműhelyek Brüsszelben és Velencében voltak, de nekünk sem kell szégyenkeznünk, hiszen az 1800-as évek végétől készül idehaza a világhíres halasi csipke. A Kiskunhalason kifejlesztett technika nyolcvan féle öltéstechnikát alkalmazott.

 

A nők évszázadokon keresztül rajongtak ezért az anyagért, míg a férfiaknál egyre kevésbé volt jelen. Ma már a szebbik nemhez kötjük a csipkés darabok viselését. A fehérneműk terén örök darabok a klasszikus csipkés szettek.

 

Az elmúlt pár évben előretörtek a természetes, régi stílusú elemek és technikák  - ugye a ‘kézműves’ kifejezést mindannyian láttuk és hallottuk pár ezerszer -, és a csipke is újra trendi lett. Mit érdemes választanunk a kínálatból 2019-ben?

 

Fehér csipkés blúz

 

Kezdjük egy olyan darabbal, ami talán lapul is a szekrényben, de már nem feltétlenül ajánlható. A 2018-as szezonban ugyanis a fehér, csupa csipke blúz (elsődlegesen barna nadrággal és lovaglócsizmával) csúcsra lett járatva - ezt a trendet érdemes kicsit pihentetni. A fehér és csipke kombinációja egyértelműen a tavalyi nyár nagy kedvence volt.

 

Csipke top és trikó

 

Csipkés top otthonra

 

Feketében vagy színesben, ez a viselet egy neutrálisabb színű blézerrel remek párost alkot. Az biztosan elmondható, hogy a csipkés topok sosem mennek ki a divatból, és mindig hálás közönségre találnak. Az örök fekete ezzel az anyaggal biztos siker.

 

Most nagyon divatosak a teljes egészében csipke felsők, és egyes szakértők ajánlják, hogy kombináljuk ezeket a tavasz-nyári szezonban szintén igen menő bőrszoknyával. Az bizonyos, hogy így kihívó és erőteljes szettet kapunk, de ez egy átlagos munkahelyi napra talán sok a jóból (kérdés persze, hol dolgozunk).

 

Csipke fürdőruha

 

A romantikus trendvonal egyik mellékága volt a közelmúltban a csipkéből készült fürdőruha. A Balatont azért ne ebben ússzuk át; inkább azoknak való a ‘hálós’ fürdőruha, akik szeretnek csábítóan kiülni a partra, és csak a lábukat mártják a vízbe.

 

Csipke szoknya

 

Meglepő, de szeretnivaló trend idén az élénk színű csipkeszoknya, amit street style összeállításokban láthatunk. Egy biztos: nem hagyományos, és vagány viselet. Erős, tiszta színekben ez az anyag rendkívül érdekes és nőies külsőt ad. Érdemes kipróbálni!