A Digitális Jólét Program is részt vesz az EFOTT-on

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját (EFOTT) 1 év kihagyás után 2021. augusztus 11-15 között tartják Sukorón. A fesztiválon jelen van a Digitális Jólét Program (DJP) standja is, ahol a résztvevők betekintést nyernek a digitális eszközök nyújtotta közigazgatási és tudományos lehetőségekbe.

A szervezők és fesztiválozó fiatalok számára sokáig bizonytalan volt a járványhelyzet alakulása miatt, hogy megtartják-e a rendezvényt. Szerencsére a helyzet javulásával az időponthoz közeledve egyre többen váltottak jegyet, ahol a 4 napos programsorozaton több ezer ember vesz részt.
 
Az eseményen ismertették az okosváros fejlesztések legújabb ötleteit ismertetik
 
A koncertek mellett standoknál és sátraknál informálódhatnak a fiatalok. A DJP idén saját standdal vesz részt, ahol megmutatják a digitális ökoszisztéma legújabb fejlesztéseit. A DJP szakmai partnerei bemutatják az e-közigazgatás és a digitális fenntarthatóság jegyében elkészített találmányaikat is.
 
Az eseményre a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt (NISZ Zrt.) a Belügyminisztériummal közösen bemutatják legújabb fejlesztéseiket. A mobil kormányablakbusznál bárkinek lehetősége van új elektromos személyi igazolványt igényelni, de a kihelyezett automata ügyintéző kioszkon erkölcsi bizonyítványt is kérhetnek. A NISZ Zrt VKTA arckép azonosító szolgáltatással mobiltelefon kamerájának segítségével az ügyfélkapu felületre is be tudnak lépni. A standnál a NISZ ZRT chatrobotjával is megismerkedhetnek a látogatók.
 
Az Elektronikus Egyészségügyi Szolgáltató tér EESZT miniHIS Telemedicina rendszerével online konzultációt lehet kérni videochaten keresztül a kezelőorvossal, valamint kollaborációseszközök segítségével saját magukon végezhetnek el vizsgálatokat.
 
A stand DJP Civitas Sapiens Okos Város Tudásközpont részlegén az okosváros fejlesztések legújabb ötleteit mutatják be. A látogatók számára egy intermapot is elhoztak, amely egy kamerán alapuló intelligens eszköz, ami felismeri a közlekedési táblákat, közműveket. Az eszközt később önfejlesztő autókba fogják telepíteni.
 
A stand legnépszerűbb része a napelemmel működő okospadok, mely mobiltelefonok töltésére is alkalmas.
 
A DJP támogatásával létrejött a Digitális Termelői Piac, valamint ennek a kereskedelmi felülete, a Közért+, ahol a magyar kistermelők gyümölcseiből és zöldségeiből válogathatnak a fiatalok. Ezeken kívül pedig lekvár, méz, szörp, kisborászatok borai és állateledel is kapható.
 
A Standnál a Drón Koalíciónál kipróbálhatják drónpilóták segítségével a drónszimulátort.
 
A Hunexpert asztalánál az egyetemi hallgatók részére a Fiatal Szakértői Rendszer kezdeményezésről informálódhatnak, ahol egyenlőre csak adatbázist építenek. A céljuk, hogy hosszabb távon projektmunkákon keresztül segítsék hasznosítani a diákok megszerzett tudását, amivel rugalmas időbeosztás mellett plusz bevételre is szert tehetnek.
 
BG
Forrás: EFOTT, Portfolio, Digitális Jólét Program