Fejér megye közútjai 10 millió forintból újulhatnak meg

Fejér megye északkeleti részén Bicske környékén, a Váli völgyben és a Velencei-tó térségében több mint 10 milliárd forintból újulnak meg a közutak- hangzott el Tessely Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjének bejelentése, amikor az Etyek és az 1-es főút közötti felújítási munkaterületet átadták.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy ilyen mértékű útfelújítási program nem valósult meg a térségben, melyhez rendelkezdésre állnak a szükséges források. Előreláthatólag minden projekt 2022 közepéig megvalósulhat. A fejlesztéseket főleg nemzeti forrásból finanszírozzák, 3 útszakaszt pedig uniós források felhasználásával újítják fel.
 
Útépítések    
                                     
Kiemelt társadalmi igényeken alapuló programban valósították meg a 8108-as számú útfejlesztést, melyet turisztikai fejlesztésnek is tart Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. A kerékpáros forgalomnak is lesz helye a megújuló útszakaszon, ami kapcsolódik az Esztergom-Etyek-Ercsi kerékpárúthoz. Az 1-es főút és Etyek központja közötti útszakasz felújítása 889 millió Ft-ba kerül, további 480 millió Ft-ból az Etyek-Botpuszta körforgalom épül meg, valamint 800 millió Ft-ból az 1-es főúthoz kapcsolódva, egy új közlekedési csomópont.
 
A program forrásaiból újítják fel a Csákvár-Felcsút összekötő út teljes hosszát, ami 1,9 milliárd Ft-ba kerül, további 745 millió Ft-ba kerül a 811-es és 8111-es utak Alcsútdoboz és Felcsút belterületén. Felújítják még 1,4 milliárd Ft-ból a Csabdi és Vasztélypuszta közötti szakaszt, valamint 1,27 milliárd Ft-ból a Csákvár-Gánt összekötő utat teljes hosszában, további 260 millió Ft-ból pedig Csákvár-Móricmajor között bekötőutat építik meg.
 
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából 560 millió Ft-ból a Seregélyes-Pákozd összekötő út 3,7 km-es szakaszát és 134 millió Ft-ból a pátkai bekötőutat építik meg.
 
A 8108-as út 6,5 kilométer hosszban újítják meg, a belterületi részeken új járdaszakasz és vízelvezetés épül, míg külterületen megújítják az aszfaltburkolatot, továbbá felújítják a vízelvezető árkokat és cserélik a jelzőtáblákat is. A közbeszerzési eljáráson nyertes Duna Aszfalt Zrt augusztus közepére végez a munkálatokkal- közölte Molnár István a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója.
 
BG
Forrás: Portfolio