Fejér megyében különleges gazdasági övezet jöhet létre

Különleges gazdasági övezetet terveznek létrehozni Fejér megyében Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén.

A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Molnár Krisztián (Fidesz-KDNP) szerint dinamikusan fejlődik a térség, több nagyobb beruházás miatt indokolt a gazdasági övezet létrehozása. A nagyberuházások között megemlítette az SK Innovation Iváncson megvalósuló 681 milliárd forintos zöldmezős beruházását, mellyel 2500 munkahelyet hoznak létre, mellette a török Yaris Kabin 6,5 milliárd forintból telephelyet épít, továbbá a Hankook abroncsgyártó cég 1 milliárdos beruházást tervez Rácalmáson 2022-ben.
 
Gazdasági növekedés várható
 
Dr. Molnár Krisztián elmondta, hogy a termelési székhelyeken túl, a két ipari terület közötti települések, Adony és Kulcs is részesednének a befolyt adóból. Amennyiben a gazdasági övezet létrejön, a megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt célzottabban használnák fel a megye területén lévő, főleg a beruházással érintett települések fejlesztésére és működésének támogatására. Minden olyan gazdasági tevékenységet támogat, ami megteremti a közfeladatok ellátásához hozzájáruló bevételek alapjait, valamint új munkahelyeket teremt és hozzájárul a megye gazdaságának erősödéséhez.
 
Reagált a parlament hétfői ülésén elhangzott ellenzéki kritikákra is. Elmondta, hogy egyetlen kiemelt beruházás se fekszik Dunaújváros területén, a különleges gazdasági övezetekről szóló törvény pedig kizárja, hogy megyei jogú város közigazgatási területére terjedjen ki az övezet területe. Emiatt úgy gondolja, nem indokolt, hogy ennek a gazdasági övezetnek Dunaújváros is a része legyen.
 
A gazdasági övezetbe bevont 4 településből 3-nak független polgármestere van, így az sem igaz, hogy a gazdasági övezet létrehozásával csak a fideszes városokat segítenék. A városok vezetőivel folyamatosan egyeztetnek.
 
A közgyűlés elnöke, az érintett települések polgármestereitől idézett: Ronyecz Pétert, Adony független polgármesterét, aki szerint igazságosabb területi elosztásra nyújt lehetőséget az új besorolás; Jobb Gyulát Kulcs fideszes polgármesterét, aki szerint a különleges ipari zóna megteremti annak a lehetőségét, hogy a fejlődő település infrastrukturális igényeit kielégíthessék; Schrick Istvánt, Rácalmás független polgármesterét, aki úgy gondolja, hogy előnyösen fogja érinteni a várost az övezet kijelölése.
 
Molnár Tibor, Iváncsa független polgármestere szerint Magyarországon bármelyik település örülne, egy ilyen övezet kialakításának, mert a fejlesztések nagy részét az iparűzési adóból fedeznék. Az odatelepülő cégek a 4 településnek olyan bevételt hoz majd, amiről eddig csak álmodtak.
 
BG 
Forrás: MTI