Korszerűbb és fenntarthatóbb a fűtési rendszer Móron

Móron korszerű egységekkel biztosítják a fűtést, a következő szezonban már jóval energiatakarékosabban nyújthatja szolgáltatását a Móri Hőtermelő- és Szolgáltató Kft. 

A távhőtermelés rekonstrukcióját áprilisban fejezték be, rendkívüli mértékű energia- és üvegházhatású gáz megtakarítását várja a fejlesztéstől a Móri Hőtermelő- és Szolgáltató Kft. és a város vezetése is.  

Összesen 136,7 millió forintba került a beruházás, melynek során jobb hatásfokú kazánokat telepítettek. A Móri Hőtermelő- és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Pallag Róbert sajtótájékoztatón elmondta, hogy támogatást is kaptak a projekthez. 60,8 millió forint európai uniós donációt nyertek a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP), a hazai társfinanszírozás 7,5 millió, míg az önerő 68,4 millió forint volt.
 
 
futes_
 
 
Nemcsak a távhővezeték-cserék zajlottak le, hanem a teljes hőközpont fejlesztésére is, amelyet a metALCOM Zrt. végzett el Pallag nyilatkozata szerint. Ennek köszönhetően a jövőben további komfortérzet javulás várható a fűtött lakásokban. A hőközpont összesen 1202 lakás esetében nyújtja a szolgáltatást, valamint ötven egyéb felhasználó veszi igénybe azt.  
 
A fejlesztés során a korábban használt hat darab nagyteljesítményű kazánból kettőt cseréltek le teljesen újra, amelyek az eddigi egyenkénti 2,3 megawatt teljesítmény helyett már 2,5 megawattosak. Alapvetően ezek fogják ellátni a felhasználókat távhővel és melegvízzel, a másik négy berendezés csak nagy hideg esetén kapcsolódik be a termelésbe. 
 

 

M. A. 

Forrás: Mti