Újraindul a papíripari szakképzés Dunaújvárosban

Dunaújvárosban idén szeptemberben 20 év után újraindul a papíripari szakképzés. A helyi fiatalok közül kevesen tudják, hogy ennek a szakképzésnek, milyen mély gyökerei vannak a városban.

A papírgyártás és feldolgozás nappali szakképzése az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vajda-Papír együttműködésében indult újra Dunaújvárosban.
 
Régre visszanyúló gyökerei vannak a papírgyártásnak Dunaújvárosban
 
A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégiumában a 2021/22-es tanévben nappali tagozaton 30 tanuló papírgyártás és feldolgozás technikusi végzettséget szerez meg 5 év alatt. Lehetőség van 3 éves szakképző iskolai forma elvégzésére, melynek végén papírgyártó szakmához jutnak.  
 
Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint a szakképzés átalakítása megfelelően szolgálja az Ipar 4.0 stratégia gazdaságfejlesztési irányait azzal, hogy magasan képzett szakemberek kerülnek ki a munkaerőpiacra.
 
A megújult rendszerben a duális képzést nyújtó partnerekkel szakképzési munkaszerződést kötnek és tanulónként akár 250 ezer forint adókedvezményben részesülhetnek,a diákok pedig havi 100 ezer forint munkabérhez juthatnak.
 
Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezetője szerint a szakképző iskolában piacképes tudást és gyakorlati ismereteket sajátítanak el a tanulók, melyet vállalati környezetben tovább bővíthetnek.
 
Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával egyre több szakmában indítják újra a piaci igényekhez igazított szakképzést, mely hozzájárul a térség fejlődéséhez.
 
Marczona Tamás, a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium igazgatója történelmi pillanatnak tartja a papíripari szakképzés elindítását.
 
BG
Forrás: MTI, FEOL, Dunaújvárosi Szakképzési Centrum
A képek illusztrációk