Hatodjára lesz Koronázási Szertartásjáték augusztusban

Augusztus 18-án és 19-én II. András élete elevenedik meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékon a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen.

A darabot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi, aki az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának életútját három fontos motívum - az általa kiadott Aranybulla, lánya, Szent Erzsébet élete és felesége, Gertrúd meggyilkolása - mentén igyekszik bemutatni. Hangsúlyozta, hogy II. András tragikus, de egyben csodálatos életet is élt, miközben az Aranybullával "európai jelentőségű közjogi tettet" hajtott végre.

 

Hatodjára lesz Koronázási Szertartásjáték augusztusban

A tervek szerint még négy évig lesz Koronázási Szertartásjáték, a záró színdarab pedig "Árpád-házi panoráma" lesz

 

Szikora János elmondta, hogy a hatodik Koronázási Szertartásjátékot a tervek szerint még négy követi a következő években, miközben csak három király - IV. Béla, Kun László, III. András - van hátra az Árpád-ház nagyjai közül. Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a tizedik, egyben záró színdarab egyfajta "Árpád-házi panoráma" lesz, ahol a 300 évig uralkodó család egész történetét összefoglalják. Az egykori koronázótemplom helyén bemutatandó darabnak ezúttal is szereplői lesznek a történelmi óriásbábok, statisztaként pedig határon túli gyerekek is bekapcsolódnak az előadásba. Újdonság, hogy az idei szertartásjáték majdnem egy órával korábban kezdődik: a közönség részese lehet annak a királyi felvonulásnak, amely a koronázótemplomba tart, II. András és felesége, Gertrúd az udvartartás kíséretében vonulnak a bazilikába, majd kezdetét veszi a színdarab.

 

MTI/T.D.