NATO-irodaépületet adtak át Székesfehérváron

Átadták a Magyarországon települt NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit - NFIU) bázisát Székesfehérváron, a Nagysándor József laktanya területén.

Simicskó István honvédelmi miniszter a megnyitón mérföldkőnek nevezte a parancsnokság létrehozását, amely tovább erősíti Magyarország szövetségesi elkötelezettségét a NATO-hoz. Az egység fő feladata a különböző nemzetközi hadgyakorlatok előkészítése, azok végrehajtásában való részvétel, valamint esetleges válsághelyzetek kialakulásakor megfelelő válaszlépések előkészítése, koordinálása. A tárcavezető meggyőződése, hogy a parancsnokság létrehozásával erősödik Magyarország biztonsága.

 

NATO-irodaépületet adtak át Székesfehérváron

Salvatore Farina vezérezredes, a NATO JFC Brunssum parancsnoka, Ernest J. Herold, a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettes helyettese, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Garas László ezredes, a magyar NATO Erőket Integráló Elem parancsnoka

 

Ernest J. Herold a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkár helyettese kiemelte, hogy az NFIU élő példa arra, hogy Magyarország milyen fontos szerepet játszik a NATO-ban, egyúttal megmutatja az ország jövőbeni szerepét is a szövetségen belül. Salvatore Farina vezérezredes hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai helyen fekszik, kulcsfontosságú a szövetség számára a "kelet-nyugati keresztúton".  A parancsnokság épületének teljes felújítása, a berendezési tárgyakkal, valamint hét új járművel együtt összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg, melynek 80 százalékát a NATO, míg 20 százalékát Magyarország finanszírozta. A fenntartás már kizárólag hazánk felelőssége, a következő évre 180 millió forint van betervezve erre a célra.

 

/T.D.