A Képes Program keretében iskolaudvarok újulnak meg és egy okostantermet is kialakítanak

A Képes Program keretében megújul a Táncsics Mihály Általános Iskola és a Teleki Sziget utcai tagintézményének udvarai, valamint az István Király Általános Iskolában egy okostantermet is kialakítanak.

A Képes Program keretében tavaly 3 iskolaudvar újult meg: az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI, a Zentai Úti Általános Iskola és a Hétvezér Általános Iskola. Az udvarokról eltávolították a balesetveszélyes játszóeszközöket és újakat tettek a helyükre.
 
Digitális tantermet alakítanak ki az egyik iskolában
 
A Képes Program keretében 2021-ben az Önkormányzati tulajdonban lévő tankerületi fenntartásban működő Táncsics Mihály Iskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Sziget utcai Tagintézmény udvara lesz felújítva. Ezen kívül elsőként az István Király Általános Iskolában alakítanak ki egy digitális tantermet, melyet az Alba Innovár Digitális Élményközpont valósít meg.
 
A Képes Programhoz 2020-ban csatlakozott a Székesfehérvári Tankerületi Központ, így a támogatók köre 3 résztvevőre bővült.
 
A programban résztvevő cégek 18 millió forinttal támogatják idén az iskolák felújítását, melyhez a Székesfehérvári Tankerületi Központ is ugyanennyivel járul hozzá. A fennmaradó részt Székesfehérvár Önkormányzata fedezi, valamint a Városgondokság által elvégzett kivitelezés díját is finanszírozzák.
 
Szincsák Attila, a DENSO Magyarország alelnöke elmondta, hogy két dolog motiválta őket, az egyik, hogy a pedagógusok munkáját segítsék, amíg a szülők dolgoznak. A digitális oktatással pedig célként tűzték ki, hogy a gyerekek játszva tanuljanak és megadják a következő generációnak a lehetőséget, hogy minél jobban felkészülhessenek az életre.
 
Kiemelte még, hogy a program kiemelt elemének számít a szemléletformálás és az önkéntesség továbbfejlesztése. Ennek érdekében idén is megszerveznek egy önkéntes napot az egyik érintett iskolában, ahol a vállalatok önkéntesei mellett részt vehetnek iskolai munkaközösségek, gyerekek és a szülők is. Olyan munkák kerülnek megvalósításra ezen a napon, amely hozzájárulnak az iskolaudvarok rendezettségéhez.
 
Bozai István városgondnok elmondta, hogy a Sziget utcai Tagintézmény udvarára kihelyeznek trambulint, akadálypályát, kötélpiramist ütéscsillapítókkal (gumilapokkal), valamint új padokat és szemeteseket. A munkát júliusban kezdik és augusztus 31-ig fejezik be. A Táncsics Mihály Általános Iskola udvarának tereprendezését és a régi burkolatok elbontását követően a játékok alá új gumiburkolatot építenek. Miután kialakították az új szilárd burkolatot, egy kéttornyú játszóvárat, pergolát, padokat és két új kosárpalánkot helyeznek ki az udvarra, valamint kijavítják a labdafogó hálóját is.
 
Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke szerint mérföldkőnek számít, hogy bekerült a Képes Programba az Alba Innovár Digitális Élményközpont. Fontosnak tartja, hogy olyan képességeket tanítsanak a gyerekeknek, amellyel képesek lesznek megvalósítani a saját boldog életüket. Az első okostantermet a Széna téri Általános Iskolában alakították ki, majd a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a másodikat. A pedagógusokat azzal kapcsolatban oktatják, hogyan tudnak 1-1 órát úgy megtartani, hogy bevonják a gyerekeket, miközben kihasználják a digitális tantermeket.
 
Török Szabolcs, Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója szerint, aki az oktatásba fektet pénzt, energiát és forrásokat, az a jövőt építi.
 
BG
Forrás: Székesfehérvár.hu