Add meg a módját az otthoni étkezésnek is

Az étkező nem csupán a lakás, hanem egy család életének központi eleme is, nem mindegy tehát, hogyan választunk. A közös étkezések és az egyedül elköltött vacsorák során egyaránt fontos, hogy milyen környezetben élvezhetjük ételünket, ezért fontos az étkező megfelelő kialakítása.

 

Az étkező sokkal több egy asztalnál és néhány széknél. Nem mindegy, hogy milyen stílusban és hangulatban kerül kialakításra, hiszen a nap meghatározó perceit töltjük el itt. A közös étkezések során nagyokat beszélgetünk, vagy akár világmegváltó ötleteink is itt születhetnek meg. 

 

Konyha vagy étkező?

 

A lakás méretétől függően az étkezőt vagy a konyha egy szegletében vagy külön helyiségben alakíthatod ki. Bármelyik is legyen a számodra megfelelő megoldás, fontos, hogy odafigyeléssel válaszd meg az oda illő bútorokat. 

 

Ha a szerencsésebbek közé tartozol és van lehetőséged külön étkező kialakítására, bátrabban válogathatsz a különféle étkező bútorok között, de a konyhában is fontos, hogy odafigyelve alakítsd ki az étkezésre szánt teret. Az egységes kép érdekében érdemes garnitúrában gondolkodnod, és az étkezőasztalt székekkel együtt megvásárolnod.

 

Amennyiben az anyag és stílus egyezik, az asztal és a székek megfelelően illenek egymáshoz, biztos lehetsz abban, hogy még szívesebben töltesz majd időt itt. Legyen szó fa, üveg vagy műanyag bútorokról, a lényeg az összhang.

 

A méret nagyon is számít

 

Az étkező kialakításához rendelkezésre álló hely határozza meg, hogy milyen méretű asztalt választhatsz, azonban fontos, hogy a lehetőségeidhez mérten a legnagyobbat válaszd. Ugyanis nem csak a család apraja nagyja, de a vendégek számára is fontos a kényelem. A meghitt és felszabadult beszélgetések alapja a sok finom étel, mely csupán egy kellően nagy méretű asztalon fér el.

 

Ha a mindennapokban nem használnál ki egy több személyes asztalt, érdemes lehet megnézned a bővíthető vagy kihúzható típusú asztalokat is. Ezzel a megoldással akár egy 4 személyes is könnyedén 6-8 ember vendégül látására alkalmassá tehető.

 

Nézzünk más megvilágításban az étkezőre

 

Az étkezés hangulatáról nem csak a sok étel és az azt körbeölelő illatok és hangok hivatottak gondoskodni, a vizualitás szintén nagyon sokat számít. Nem csupán az ételek látványa, a megfelelő tálalás az, amire érdemes odafigyelni, nagyon sokat számít a fény is. 

 

Az étkező megvilágítása fontos

 

Étkeződ kialakításakor gondoskodj az elegendő fényforrásról, hiszen bár sötétben étkezni romantikus is lehet, nem minden alkalommal erre a célra használod majd étkeződet. Ettől függetlenül mindenképp tarts otthon néhány igazán szép gyertyatartót és pár gyertyát is, hiszen lesznek olyan alkalmak, amikor ez koronázza majd meg a közös étkezést.