Átadták a székesfehérvári HBPO Manufacturing támogatói okiratát

A magyarok büszkék lehetnek, mert a világjárvány harmadik hullámát sikerült letörni és elsőként nyithatják újra a gazdaságot- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a székesfehérvári HBPO Manufacturing autóipari cég beruházást támogató okiratának ünnepélyes átadásakor.

Szijjártó Péter szerint Magyarországon 36 ezerrel több munkavállaló dolgozik, mint 1 évvel ezelőtt, továbbá a lakosság 65 %-a be van oltva. Szerinte az ország éllovas az oltásban és a gazdaság újranyitásában, de a gazdaság újraindításában is szeretné ezt elérni.
 
Szijjártó Péter átadja a HBPO Manufacturing támogatói okiratát
 
Az olyan bátor vállalatokat, mint a HPBO Manufacturing cég is, a kormány jelentős pénzösszeggel támogatja annak érdekében, hogy növeljék kapacitásukat és új technológiai megoldásokat vásároljanak. A vállalatoktól elvárás, hogy nem bocsáthatnak el munkaerőt.
 
A külgazdasági és külügyminiszter szerint hazánk sorozatban elnyerte a nemzetközi vállalatok beruházásaiért folyó versenyeket. Ennek oka a szakképzett munkaerő, valamint az, hogy európai összehasonlításban a magyar gazdaságnak kell a legkevésbé megküzdenie a korlátozó intézkedésekkel.
 
A miniszter a HBPO Manufacturing beruházásával kapcsolatban elmondta, hogy Székesfehérváron és Kecskeméten 774 millió forint értékben hajt végre beruházást, melyhez a kormány 255 millió forint támogatást ad.
A beruházással a vállalatcsoportnál hazánkban foglalkoztatott 242 személy munkahelye válik biztossá.
 
A magyar gazdaság gerincoszlopát az autóipar jelenti, mivel az ipari termelés 31%-a az autóiparból származik. Fontosnak tartja, hogy az elsőkörös beszállítók bővítsék kapacitásukat, továbbá azt is, hogy nagy multinacionális vállalatok számára a beszállítói láncban minél több magyar vállalkozás bekapcsolódjon.
 
A HBPO Manufacturing beruházásával Székesfehérváron a Volkswagen csoportnak gyártott alkatrészek gyártási kapacitása fog emelkedni, míg Kecskeméten a Mercedes számára front end modulok gyártása bővül.
A HBPO Manufacturing beruházásával kapcsolatban Szijjártó Péter megállapította, hogy német és magyar gazdaság szorosan kötődik egymáshoz. Minél jobban megy a német gazdaságnak, annál jobb nekünk is, hiszen 6000 német vállalat működik Magyarországon. Az itt működő társaságok pedig 300 ezer magyar embernek ad munkát.
 
Szijjártó Péter szerint Fejér megye büszke lehet magára, mert a HBPO is részt vett a beruházásösztönző programban. A program során összesen 60 beruházást valósítanak meg 48 milliárd forint értékben, melyhez a kormány 19 milliárd forint támogatást ad a megyében működő vállalatok számára. A beruházásokkal megyei szinten 12500 munkahelyet őriznek meg, melyből 8000 székesfehérvári munkahely.
 
BG
MTI/fotók Vasvári Tamás