Csavarkompresszor a barkácsműhelyekben

Habár a mai napig nem sorolhatjuk az elterjedt barkácsgépek közé a csavarkompresszorokat, egyre többen döntenek úgy, hogy saját készüléket vásárolnak.

A kínálat széles, könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő készüléket, nem mindegy azonban, melyiket választjuk. Ebben nyújtunk némi segítséget.

 

A csavarkompresszorok egyre elterjedtebbek, a btkkft.hu munkatársa szerint azonban mindenképpen különbséget kell tennünk a hobbi- és barkácscélú készülékek, valamint az ipari használatra tervezett gépek között. A különbséget elsősorban a kapacitásbeli eltérés jelenti. A csavarkompresszorok esetében - mérettől függetlenül - a sűrített levegő előállítását két egymással szemközt elhelyezett ellentétes forgásirányú csavar végzi. A készülék értelemszerűen ezekről a csavarokról kapta a nevét.

 

A barkácscélra tervezett csavarkompresszorok értelemszerűen kisebb kapacitásra képesek, illetve kisebb légtartállyal rendelkeznek, ennek ellenére tökéletesen elegendők általános felhasználói igények esetén. Persze nem árt tisztában lennünk a kapacitásra vonatkozó elvárásainkkal, amit elsősorban az határoz meg, milyen célra használnánk az így előállított sűrített levegőt. 

 

Érdemes foglalkozni a minőség kérdésével is. Ha műszaki cikket vagy barkácsgépet szeretnénk vásárolni, szinte minden esetben azzal a jótanáccsal találjuk szembe magunkat, miszerint csak a minőségi termékek jelentenek elfogadható megoldást. Érdemes azonban figyelembe venni az ár-érték arányt; alkalmi barkácscélú használat esetén egyszerűen nincs szükségünk magas minőségre, válasszuk inkább az olcsóbb, de jó ár-érték aránnyal rendelkező gépeket.

 

Tartsuk szem előtt, hogy a kompresszorok kifejezetten egyszerű szerkezeti felépítéssel rendelkeznek, a működési elvük hasonlóképpen egyszerű, emiatt az amortizációjuk kifejezetten alacsony lehet, különösen abban az esetben, ha csak ritkán használjuk őket. A kínálat kifejezetten széles, könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő készüléket, akármilyen elvárásokat támasztunk a leendő kompresszorunkkal szemben. Alapvetően három minőségi osztályt különböztetünk meg. A legfelső kategóriát azok a gépek jelentik, amelyek ipari célokat is képesek kiszolgálni. 

 

Ezek értelemszerűen magasabb árkategóriát képviselnek, barkácscélokra általában túl nagyok és túl drágák, tehát ezek elsősorban más igényel kiszolgálására készültek. A középső minőségi kategóriába soroljuk a neves gyártók megbízható termékeit, amelyek akár barkácscélú, akár kisipari használat esetén jó választást jelenthetnek. 

 

A harmadik csoportba pedig azokat a kompresszorokat soroljuk, amelyek rendszerint az általános minőségi elvárásoknak sem képesek megfelelni; ezek a gépek gyakran távol-keleti üzemekben készülnek. Tipikus no-name termékek, amelyek esetében gyártói garanciára és márkaszervizre sem számíthatunk. Mondani sem kell, hogy az ilyen gépeket érdemes elkerülni.

 

Minél nagyobb jelentőségű feladatot szeretnénk a csavarkompresszorra bízni, annál nagyobb jelentőséggel bír a megbízhatóság kérdése. A szakemberek gyakran hívják fel a figyelmünket a New Silver csavarkompresszorokra, amelyek kiváló paramétereiknek köszönhetően kisipari és barkácscélú felhasználás esetén is nagyszerű választást jelenthetnek.