Eredeti kövek is kerülnek az Árpád-házi látogatóközpont falaiba

Közel négymilliárd forintból építik meg Székesfehérváron az Árpád-ház kutatóintézetet és ideiglenes látogatóközpontot. Az intézmény várhatóan 2022 végére készül el.  

A látogatóközpont a régi székesfehérvári Köztársaság mozi helyén lesz, és innen működik majd a Városi Levéltár és Kutatóintézet is. Az épület jelenleg nagyon romos állapotban van, több részét teljesen le kell majd bontani. Külön érdekesség, hogy Árpád-ház korabeli köveket is felhasználnak majd a királyi koronázó templomot bemutató térben.  

Az építési munkálatok során kulturális és információs pontot alakítanak ki, amely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fontosságára hívja fel a figyelmet oktatási anyagok segítségével. Két emeletes lesz az épület, mely alatt egy berendezett pinceszint is helyet kap. Itt őrzik majd a korabeli dokumentumokat és egyéb értékes leleteket.  

 

Pincerendszer

Pincerendszer

 

A földszint egy könyvtáré és a kiállítótéré lesz, amely belsőépítészeti szempontból is tartogat meglepetéseket, Szent István alakját idézi majd a tervek szerint. Tárgyalók, irodák is kapnak itt helyet. Az első emeleten gótikus építési jegyek figyelhetők majd meg, míg a második emeleten a bazilikát elemző kiállítás és foglalkoztató lesz.

A csaknem négymilliárd forintos, állami támogatású beruházás várhatóan 2022 végén fejeződik be, melynek kivitelezője a Fehérép Építőipari és Kereskedelmi Fővállalkozó Kft. lesz. 

 

M. A. 

Forrás: mti