Fenntartható városrész jöhet létre Székesfehérváron

Együttműködési megállapodást kötött a városvezetés az E.ON-nal, mellyel megkezdődhet az okos és zöld városrész kialakítása Székesfehérváron.

A déli összekötő út megépítésével feltáruló új városrész infrastrukturális fejlesztésére, a megújuló energia és komplex energetikai megoldások kivitelezésére kötöttek megállapodást.
 
Rekreációs part kialakítását is tervezik
 
Az érintett városrész Alsóvárosban, a Váralja területén a vasútállomástól délre az M7-es útig elterülő, dél-nyugaton a Sárkeresztúri út, észak-keleten a vasútvonalakkal határolt 500 hektáros terület, ahol jelenleg gazdasági és mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.
 
A tervek szerint megtartanák a zöldfelületeket és a zöld technológiák alkalmazásával rekreációs parkot alakítanának ki. Eköré építik majd ki a városrész intézményeinek területét, majd kicsit távolabb a lakóépületeket. A Váralja sortól délre lévő gazdasági területek és zöldfelületek közé pedig zöldfelületű sportterületeket is terveznek.
 
Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgárestere elmondta, hogy a városvezetés célja, hogy a fejlesztés során a smart-megoldások érvényesüljenek és törekednek a megújuló energiaforrások fokozott felhasználására, az alacsony CO2-kibocsátás biztosítására. Csatlakoztak az Under2 kezdeményezéséhez, folyamatban van a város klímastratégiája is A kiépítésre kerülő városrész megteremti annak a lehetőségét, hogy a stratégiákat zöldszemléletű fejlesztésekben valósítsák meg.
 
Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport igazgatósági tagja kiemelte, hogy a székesfehérvári projekt különleges számukra. A vállalat elkötelezett a fenntarthatóság és a karbonlábnyom csökkentése iránt. Az okos hálózat lényege, hogy a legoptimálisabb mértékben oszlassa el az energiát.
 
Az aláírt megállapodás 2024. december 31-ig szól, mivel e ddig tart a jelenlegi önkormányzati ciklus, majd ezt követően az újonnan alakuló képviselő-testület folytathatja tovább a megkezdett folyamatot.
 
BG
Forrás: Székesfehérvár, Feol
A képek illusztrációk