Gyakorló feladatok kezdő németeseknek

Végre elkezdtél németet tanulni? Ne aggódj, az eleje itt is nehéz, azonban kitartással és sok ismétléssel fénysebességgel haladhatsz a kitűzött nyelvvizsga felé! Adunk pár tippet, miket gyakorolj.

A német egy nehéz nyelv, ez igaz, de nem megtanulhatatlan, sőt! A klasszikus kezdő típusfeladatok, mint a szókincsfejlesztő tanulókártyák (melyekkel napi 10-20 szót megtanulsz), a különböző nyelvtani formákat rögzítő speciális feladatok (például napi 20 ige ragozása) is jók, de ezeken túl érdemes már a legelején elkezdened a kurzus végén rád váró nyelvvizsga próba-tesztjeinek megoldását.

 

Feladatsorok online, költségek nélkül

 

Nincs ok az aggodalomra, alapfokú tudás esetén is végigveheted ezt az anyagot – akár egyedül, tanári segítség nélkül is. Az Euroexam honlapján ugyanis fokozatonként több próba-nyelvvizsga megtalálható és ingyenesen letölthető leírással, megoldókulccsal és hanganyaggal együtt.

 

Egyrészt szuper gyakorlási lehetőséget nyújtanak ezek a német gyakorló feladatok – miért is ne használnád ki őket –, másrészt pedig megismerheted vele magát az Euroexam nyelvvizsgát.

 

Némethez használj gyakorló feladatokat

 

Azzal, hogy begyakorolod az egyes feladatrészeket, erősíted önbizalmadat és csökkented a stresszfaktorodat, hiszen vizsgahelyzetben semmi új, semmi meglepő vagy ijesztő nem vár majd rád, csupán ismerős kihívások, melyeket otthon már számtalanszor sikerrel teljesítettél.

 

Típusfeladatok írásban és szóban

 

Hatalmas igazság, hogy nyelvgyakorlás során nem a papír, hanem a tényleges, használható tudás megszerzése a valódi cél – ezt mi sem győzzük eleget hangsúlyozni. Magadnak teszel szívességet azzal, ha a minimum pontszám elérésére való gyúrásnál magasabbra teszed a lécet. A régi nyelvvizsgák gyakran Németország legeldugottabb zugaiban használatos nyelvtani formák és kicsavart szókapcsolatok számonkérésével nehezítették vizsgázóik életét, így, ha a jelentkezők a valós életben is használni akarták tudásukat, nem volt elég „csak” a vizsgakérdésekre felkészülniük.

 

Az Euroexam-nál azonban más a helyzet. Ez a nyelvvizsga kifejezetten kommunikáció központú: nem arra kíváncsi, mennyit magoltál, hanem azt méri, a hétköznapi élet szituációiban helyt tudsz-e állni. Éppen ezért a vizsgafeladatok között levelek megírását, szövegek értelmezését, általános témákról való beszélgetéseket találsz. Mind olyasmit, ami a valóságban próbára tesz majd téged is.

 

A nyelvtanulás, a nyelvgyakorlás fontos, és igen is élvezetes! Tanulj, készülj, szerezz tapasztalatot otthon és tanfolyamodon egyaránt, hogy sikerrel vehesd a rád váró kihívást!