Innovatív fejlesztés a madarak védelmében

Fejér megyében is tesztelik azt a legújabb, hazai fejlesztésű eszközt, amellyel nagyobb biztonságban lehetnek a madarak az áramvezetékektől. A projekt mögött az E.ON Hungária Csoport áll, elkötelezett hívei a madármentésnek és annak, hogy a jövőben kevesebb állat sérüljön meg vagy pusztuljon el a villamos hálózatok miatt.  

Székesfehérvár közelében és a Fejér megyei Soponyában is tesztelik majd az új egységeket. Az eddigi hagyományos oszlopkapcsoló eszközt alakították át hazai fejlesztők annak érdekében, hogy a nagytestű madarak kevésbé legyenek kitéve a villamos hálózatok veszélyeinek. Kevesebb balesetre számítanak a szakemberek a jövőben. A berendezés hatékonyságát a következő egy évben monitorozzák majd a tesztelt helyiségek telephelyein. Ha bevállnak az egységek, a jövőben országszerte telepítik.  
 
 
A baglyok is veszélyeztetettek
A baglyok is veszélyeztetettek
 
 
Az új fejlesztés az E.ON Hungária Csoport és a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. közreműködésével, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának segítségével jön létre. A madárbarát változat csökkentheti a megsérült állatok számát. Az E.ON közleményében azt írta, az új eszközt a hagyományoshoz képest fejjel lefelé szerelik fel, így nem található rajta olyan pont, ahova le tudnának szállni a madarak.
 
A Fejér megyei Soponyán kívül még két helyszínen tesztelik, a tiszántúli Hajdúszováton és a Baranya megyei Udvar környékén vetik be. A helyszínek azért kiemelkedő fontosságúak, mert ezeken a pontokon a legveszélyeztetettebb a madárvilág.  

 

M. A. 

Forrás: mti