Korszerű épületté alakítják a Szent István Király Múzeumot

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum a tervek szerint jövő tavasszal megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A felújítás során korszerű technológiákra építenek, a múzeum a történelem egy-egy szeltét kínálja majd modern környezetben.  

A felújítást az Árpád-ház Program keretében hajtják végre 5,3 milliárd forintból. A cél az épület modernizálása és bővítése, mellyel az őszre el is készülnek, így megtörténhet a műszaki átadás. A tervek szerint egy Árpád-házat bemutató kiállítással nyitják meg a közönség előtt a múzeumot 2022 tavaszán.  

A polgármester, Cser-Palkovics András szerint az építkezés az ütemterv szerint halad a kormány támogatásával az Árpád-ház Program keretén belül. Megújul a főépület, a homlokzatfelújítási munkálatok tartanak. Eredeti formáját őrzi meg a múzeum, de modern tereket nyitnak majd benne Cser-Palkovics szerint.  

 

A felújítás

A felújítás

 

Négyezer négyzetméteren alakítanak ki kiállítóteret, amely a műalkotások védelme érdekében szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú lesz. Régészeti leleteket és különleges ereklyéket is tarthatnak majd a múzeumban anélkül, hogy azok sérülnének.  

A háromezer négyzetméteres főépület megújítása mellett a jelenlegi gazdasági udvar egy részét is beépítik, amellyel így további 620 négyzetméteres kiállító felületet nyernek. Fogadótér, kiszolgáló helyiségek kialakítása is tervben van. Az épület műemlék védettséget élvez, így a felújítás során megőrzik olyannak, amilyennek a tervezője megálmodta, mégis modernizálják ott, ahol tudják.  

 

 


M. A.  
Forrás és fotó: mti/Vasvári Tamás