Már harmadával több áramot töltöttek az elektromos autókba 2020-ban, köztük Székesfehérváron is

Az elektromos autókkal rendelkezők 7,1 gigawattóra (GWh) áramot töltöttek kocsijaikba nyilvános elektromos töltőállomásokon. Ez pozitív érték a korábbi évhez képest, mert 25%-kal nőtt a töltések száma és 30%-kal pedig a töltésekre fordított energia mennyisége. Székesfehérváron jelenleg 37 töltőoszlop érhető el nyilvánosan.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelezte, hogy Magyarországon nem teljes a mennyiség, mert az autó tulajdonosok otthonában és nem nyilvános helyeken töltött energiamennyisége nem szerepel a nyilvántartásban.
 
3 évvel ezelőtt 108 töltőállomás volt az országban, a következő évben már 770, 2021-ben pedig 1320 töltőoszlopot helyeztek ki 183 településen, köztük Székesfehérváron is 37-et.
A legtöbb elektromos töltőoszlop Budapestben üzemel 479 db-bal, majd Győrben 39, továbbá Kecskeméten és Székesfehérváron 37-37 töltővel.
 
 
A Hivatal hangsúlyozta közleményében, hogy nyomon követi az elektromobilitás fejlődését. Szerintük az elektromos autók használata növekedni fog a jövőben és hatással lehet a villamosenergia-ellátás biztonságára is.
 
Az MEKH kiemelte, hogy az elektromos autók növelhetik a villamosenergia-igényeket, azonban megfelelő technikai, infrastrukturális és szabályozási háttér mellett a villanyautók növelhetik a rendszer bizonságát. Egyre nagyobb a térhódítása a közlekedésben az elektromosításnak, mely az akkumulátoros energiatárolás fejlődésének és a költségek csökkentésének köszönhető. Az e-mobilitás hatással lesz a károsanyag kibocsátás csökkentésében is a közlekedési ágazatban.
 
A hatályos közúti közlekedésről szóló törvényben foglaltak alapján nyilvános helyen elektromos töltőberendezés üzemeltetése és elektormobilitást célzó szolgáltatások kizárólag az energiahivatal engedélyével végezhető. Minden közterületen, közintézmény épület mellett, valamint a hozzá tartozó ügyfélparkolókban, nyitott magánterületen és egyéb parkolókban az elektromos töltőberendezés üzemeltetése engedélyköteles. A háztartásokban és más nem nyilvános helyeken történő elektromos töltés nem engedélyköteles.
 
BG
Forrás: Székesfehérvár.hu