Már tervezik a Székesfehérvár-Börgönd repülőteret

A tervezési szakaszra összesen 750 millió forintos állami támogatást biztosít a kormány a Székesfehérvár-Börgönd repülőtér esetében, jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A fejlesztés tervezése megkezdődött, nemcsak a reptér újul meg, hanem a vele kapcsolatos területek is számíthatnak támogatásra.  

A kormány által biztosított 750 millió forintot a reptér megtervezésére szánják. Az építkezés előtt komoly előkészületekre van szükség, hogy a fejlesztés pontos legyen, és ne ütközzenek váratlan akadályokba a munkálatok során. A leendő beruházás során az ország egyik legrégebbi repterét tudják felújítani Palkovics szerint, az átalakításoknak köszönhetően pedig egy teljesen modern létesítmény jön létre.  
 
 
Sajtótájékoztató a reptéren
Sajtótájékoztató a reptéren
 
 
A tervek szerint a kisrepülőgépes üzleti forgalom ugyanúgy fellendül majd, ahogy a sportrepülés és repülés oktatás is. Emellett a drónoknak is kedveznek, gyakorlati helyszínt is szeretnének kialakítani számukra. Ezzel az eszközök hatékonyabb mezőgazdasági vagy tudományos alkalmazására lesz lehetőség. A repülőtérhez ipari parkot is építenek. Az Óbudai Egyetem székesfehérvári campusán létrehoznak egy kutatóközpontot egy börgöndi egységgel, ahol a repüléssel kapcsolatos k+f projektek futnak majd.  
 
A felújítás és fejlesztés a Modern városok program keretében valósulhat meg. Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András elmondta, hogy jelenleg a reptér és a hozzá kapcsolódó egyéb területek koncepcióterve, engedélyezési terve, majd engedélyeztetést követően kiviteli terve készül el az elkülönített 750 millióból. Az összekötő útszakaszok építése is várható. A beruházás összköltségének 10-15 milliárd forintot saccolt.  

 

M. A. 


Forrás és fotó: MTI/ Vasvári Tamás