Megújult Székesfehérvár régi-új játszóhelye a Gorsium Régészeti Parkban

A Szent István Királyi Múeum szabadtéri kiállítóhelyén megújult nézőtérrel, felújított színpaddal és korszerű fény-, valamint hangtechnikával várják a látogatókat. A Székesfehérvártól nem messze lévő Tácon, a Gorsium Régészeti Parkban népszerű előadásokat tekinthetnek meg a nézők, mint a Vörösmarty Színház A Pál utcai fiúk című musicalje.

A játszóhelyet új névre keresztelték, ezentúl Hadrianus-színpadként fog üzemelni. A felújításhoz szükséges 20 millió forintot az EMMI pályázatán nyerte el a Szent István király Múzeum. A fejlesztés egy korábban megkezdett program folytatását jelenti.
 
Bíznak benne, hogy sok tehetség fiatal fog fellépni a színpadon
 
A kivitelezők figyeltek a színpad modernizálása közben arra, hogy hűek maradjanak a római korhoz: a lelátó padjai vörösfenyő és borovi fenyő keresztezéséből készültek.
 
A színpadot felavatta a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesületének táncosai.
 
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerint: "A profi művészek, az amatőrök, a fiatalok és a műkedvelők is készültek arra, hogy amikor elmúlik a pandémiás időszak, akkor átvegyék a stafétabotot és az élet újraindításának stafétáját és felelősségét vigyék”.
 
Az államtitkár hozzátette még, hogy ehhez szükség van a Hadrianus-színpadhoz hasonló terekre, ahol befogadják a tehetséges fiatalokat. Meggyőződése, hogy nem valósulhatott volna meg a játszóhely korszerűsítése a civil kezdeményezések és helyi cégek közreműködése nélkül.
 
Az államtitkár megköszönte Vargha Tamás országgyűlési képviselőnek, hogy a kezdeményezést összefogta és irányította. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy minél több fiatal próbálja ki tehetségét a színpadon.
Vargha Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy 1977-ben érettségi után kezdte meg a gorsiumi nyári színházban munkáját Karinthy Márton Kossuth díjas író, rendező asszisztenseként. Ekkor kezdődött el a Gorsiumi nyári játékok hosszú történelme. A képviselő köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segített a felújításban.
 
Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere megköszönte az összefogást, melynek segítségével létre jöhetett az új színpad. Kiemelte a kormány támogatását, a civilek önkéntes munkáját és az elkötelezettséget a kultúra megőrzése iránt. Úgy gondolja, hogy lázas munka folyik az országban a kulturális élet újraindításáért. Reméli, hogy a székesfehérváriak eljutnak nyáron Gorsiumba, akár a régészeti térre, akár a szabadtéri színpadra, ahol különleges előadásokat tekinthetnek meg.
 
Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója elmondta, hogy egy régi vágyuk vált valóra a színpad felújításával. Beszélt a kezdetekről, hogyan fogtak hozzá a gorsiumi színház megújításához. A színpad névadójáról elmondta, hogy Hadriaus a 2. század elején élt. Ő volt Alsó-Pannonia helytartója, később pedig császár lett, viszont műkedvelő építészként feltételezhető, hogy részt vett a Gorsiumi építkezésekben tervezőként is. Az ő idejében építették a vízkutakkal fémjelzett épületkomplexumot is.
 
2121.július 2-án Pocsai Kriszta Quartet vette birtokba a színpadot, de a nyár további részében különböző színházi és zenei programokat valósítanak meg.
 
BG
Forrás Fidelio, Székesfehérvár
A képek illusztrációk