Mekkora otthonra van szükséged?

Biztos, hogy érdemes rengeteg pénzt szánni egy hatalmas házra? Fontos akkora nyaralót építened, mint másnak a lakóháza? Hogy boldogok lesznek-e az emberek ettől és meddig tart a boldogság, már többször vizsgálták.

Hogy értelmesen használjuk fel a hitelt

 

Sokak célja a ‘kertes ház két gyerekkel, kutyával’. Ha pedig ezt elértük, akkor sem hagyunk fel az álmodozással, és még nagyobba, még kertesebbe szeretnénk költözni. Új álom lehet az ásott medence a ház mögött, a külön emelet a gyerekeknek, vagy a garázs, amibe a család összes autója elfér. 

 

Ám nem biztos, hogy ezektől a dolgoktól lesz az életünk igazán teljes. Lehet, hogy elég lenne egy lakásfelújító hitellel a jelenlegi, szerényebb négyzetméter számmal bíró otthonunkat komfortosabbá tenni? 

 

A családi házak méretei egyre nőnek a fejlett országokban. Azok a házak, amelyeket eredetileg például Budapesten, Sashegyen még a nagyszüleink nemzedéke épített - mikor ez a városrész gyümölcsfás, kertes övezet volt -, mostanra már ‘sufninak’ tűnnek. Az USÁ-ban pedig ma egy átlagos ház 40 %-al nagyobb, mint 1980-ban. 

 

Sokakat motivál a saját kert

 

Az anyagiaktól önmagában nem lesz jobb

 

Vajon boldogabbak azok, akik nagyobb otthonokban élnek? Elégedettebbek,, mert a gyerekek születésnapjára a fél évfolyam el tud jönni a kerti partiba, mert van hely elvonulni edzeni, dolgozni? 

 

A felmérések szerint nem érzik magukat jobban a hatalmas házak tulajdonosai, mint azok, akik mondjuk 50 éve sokkal kisebb otthonokban éltek. 

 

A legérdekesebb talán az, hogy a költözés, vagy bővítés után érzett elégedettség átlagosan öt év után elillan. Öt évig tart, amíg úgy érezzük, hogy a befektetett rengeteg pénz, energia megérte, utána már az elégedetlenség kezd dominálni. De igazából már két év után jelentősen csökken a kezdeti eufória. 

 

Egyre kevésbé a régihez hasonlítjuk a meglévőt

 

Hogy miért? Főként mert magunk mögött hagyjuk, elfelejtjük a múltbelit. És azért is, mert közben a környezetünkben lévő ingatlanokat is fejlesztik, és egyre több palota nő ki a földből. Minden jobban prosperáló környékre jellemző, hogy a régi házakat megveszik, és lebontják vagy átépítik modernebbre, nagyobbra. A fejlődéssel pedig ha mi nem haladunk, akkor a szomszédainkat látva relatív szerénynek kezdjük érezni a saját ingatlanunkat. 

 

A legjobb talán az, ha a környezetünkkel való versengés helyett a saját valós igényeinkre figyelünk. Nem több szobát, nagyobb garázst választunk, hanem a meglévőt alakítjuk át úgy - ha az anyagi helyzetünk megengedi -, hogy tényleg boldogok tudjunk lenni.