Modern felszereltségű Vad- és madármentő központot hoztak létre Székesfehérváron

Elkészült 550 millió forint támogatással a Sóstó Vad- és madármentő Központ. A létesítmény a legmodernebb orvostechnológiai eszközökkel felszerelt elsősegélynyújtó épületből, valamint egy digitális eszközökkel felszerelt közösségi térből áll, mellette játszótérrel és madárröpdékkel.

A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál, a Sárkeresztúri út mellett hozták létre a Vad- és madármentő Központ épületét, melynek feladatai között van, hogy a vadon élő sérült madarak meggyógyítását követően szabadon engedjék, tartós egészségkárosodás esetén pedig életük végéig gondozzák őket. A központban a madarak szabadon élhetnek, ahol a szakemberek tovább is tenyészthetik a veszélyeztetettebb fajokat. Lehetőség van itt a madarak bemutatására és a gyerekek természetismereti oktatására is.
 
A legmodernebb orvostechnológiai eszközökkel szerelték fel az elsősegélynyújtó épületet
 
Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszámolójában elmondta, hogy "a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja vissza nem térítendő, központi kormányzati támogatásból valósulhatott meg a székesfehérvári stadionrekonstrukciós program, valamint a székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület és a Csónakázó-tó rehabilitációjának részeként. A rehabilitációs program utolsó eleme is elkészült: a Sóstó Vad- és Madármentő Központ, valamint az új közösségi tér épülete a Sóstó keleti kapuja mellett."
 
A központ két részből áll, az egyikben a legmodernebb orvosi eszközökkel felszerelt elsősegélynyújtó helyet alakították ki, míg a másik közösségi térként fog működni két nagyobb méretű, egybenyitható terével. itt az sóstói, alsóvárosi, és az Őrhalmi Szőlőben élők szervezhetnek programokat. Az épület előtt az érkezők számára 17 férőhelyes parkolót, buszbeállót és kerékpártárolót alakítottak ki.
 
Az 555 millió forintból megvalósuló Vadmadárközpontban a látogatók üvegen keresztül megfigyelhetik a gondozással és gyógyítással kapcsolatos feladatokat. A kialakított 5 kórteremben 20 madarat egyedileg, 10 madarat pedig csoportosan tudnak elhelyezni. A látogatók elől elzárt részen kapott helyet az iroda, pihenőszoba és teakonyha, valamint 2 kórterem, raktár, takarítószertár, öltözők, mellékhelyiségek zuhanyzókkal. A szabadtéri vadmadárröpdében 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madarat tudnak ellátni.
 
A Vad- és madárközpont a Sóstó Természetvédelmi Központhoz fog tartozni, melynek üzemeltetési feladatait Székesfehérvár Városgondnoksága fogja ellátni. Jelenleg keresnek egy szakmai partnert, aki az első 2 évben segít beüzemelni az új létesítményt.
 
A Vad- és madármentő Központ 2021 őszének második felétől fog üzemelni.
 
BG
Forrás: FehérváriHírek, Székesfehérvár
A képek illusztrációk