Modern futókört telepítenek Székesfehérvárra

Rekortán borítású futókört kap Székesfehérvár nyolc másik várossal együtt. Az Aktív Magyarország programon belül közel 600 millió forintot költhetnek a megadott városok a kényelmes és korszerű futóutak kialakítására. Az átadásokat követően versenyt is rendeznek majd a pályákon.

Összesen kilenc futókört építenek meg az Aktív Magyarország programon belül, népszerűsítve a sportot, aktivizálva a lakosságot a megfelelő infrastruktúra kialakításával. Összesen 600 millió forintot osztanak szét a korábbi pályázat nyertesei közt. Egerben, Gyömrőn, Kaposváron, Kazincbarcikán, Kiskőrösön, Miskolcon, Székesfehérváron, Veresegyházán és Veszprémben létesítenek rekortán borítású futóköröket. Az utakat április elején adják át. 

A rekortán a már jól ismert, többnyire terrakotta vagy zöld színű gumitégla, amely kíméli az ízületeket futás közben, így sima talajon is egészségesebb mozgást biztosít, mintha csak aszfalton futna a sportoló. Az anyagot gumigranulátumból készítik, leginkább helyszíni öntéssel, többféle vastagságban burkolnak vele attól függően, mire használják, a futópályák mellett ugyanis játszóterek és sortpályák alapja is lehet. 
 
 
Rekortán pálya
Rekortán pálya
 

A kilenc pályából hét legalább egy kilométer hosszú lesz, kettő pedig nagyjából 800 méteres. Az átadást követően futóversenyt is szerveznek, amelynek többszázezer forintos összdíjazása lesz – a városok versenyeznek majd. A cél, hogy a résztvevők az adott napon minél több kilométert fussanak, gyalogoljanak az új futókörön. Az a város, amelyben a legtöbb kilométert mentek a résztvevők, 250 ezer forintot kap, a második helyezett 150 ezer forinttal lesz gazdagabb, a dobogó harmadik helyén álló pedig 100 ezer forintot tehet be a város kasszájába. Az összegek a futópályák fejlesztésére fordíthatók. 

Az Aktív Magyarország program megléte óta összesen 1,3 milliárd forint támogatásban részesítette a pályázatain résztvevőket. Bringaparkokat, vasalt utakat, görparkokat építettek, mászótermek és sziklamászó iskolák létesültek.  
 

 

M. A. 

Forrás: mti