Országszerte megújulnak a nemzetiségi intézmények, Pusztavám sem marad ki

Pusztavámon tartották azt a sajtótájékoztatót, amin bejelentették: a kormány 1,356 milliárd forintból újítja meg a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési és kulturális intézményeket még 2021-ben. 

A Fejér megyei településen szóba került, hogy jelenleg hatvanhat köznevelési intézmény van a nemzetiségi önkormányzatok kezelésében. A felújítási támogatás során hatvan intézmény renoválására kerül sor. Tizenhárom megyét érintenek a beruházások. Nemzetiségi elosztásban egy horvát, négy szlovák és ötvenöt német intézmény szépülhet 2021-ben.

 

Útban az ovi felé

Útban az ovi felé

 

Nem véletlen, hogy Pusztavámon jelentették be a támogatást. A pusztavámi német nemzetiségi önkormányzat hat éve vette át az óvodát és bölcsődét, három éve pedig az iskolát. A helyi német óvodát nemrég újították fel húszmillió forintból, emellett 2021-ben cserélik ki hatmillió forintból a fűtési rendszerét korszerűbbre. A 2020-ig tartó felújítás során a nyílászárókat vadonatújakra cserélték, parkosították az udvart, parkolóhelyeket alakítottak ki a szülők és óvópedagógusok részére. Körbekerítették az épületet és a vizesblokkokat is cserélték.  

A német nemzetiségi iskola sem marad támogatás nélkül, hetvenmillió forintból újíthatják fel a helyi intézményt. Tavaly fejeződött be egy hosszabb renoválási szakasz, akkor szintén az ablakokat cserélték, új mosdókat és szigetelést kapott az iskola, és füvesítették az udvart.  

 

M. A. 

Forrás: mti