Székesfehérváron az elszakított területeken élő képzőművészek alkotásait állították ki

Az elszakított területeken élő legnagyobb képzőművészek alkotásaiból nyitottak kiállítást Székesfehérváron. A tárlatot Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg.

Az "Összetartozunk. A trianoni határokon túli magyar képzőművészet remekei a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből" című kiállítást a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a Szent István Király Múzeum hozta létre.
 
A kiállítás megnyitóján Gulyás Gergely is részt vett
 
A tárlatot megnyitó beszédében Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy "a Trianon után elszakított területeken élő legjelentősebb képzőművészek vezetésével járható be a magyarság számára a 20. század által készített keresztút és ebben a kálváriában mutatják meg a sorsközösséget és az összetartozást".
 
Úgy gondolja, hogy Trianon a legnagyobb csapása a magyaroknak, mert más az élet itt és a határon túl. Elkülönült kulturális erőterek jöttek létre, amit 1990-ig nagy erőfeszítések és hősiesség árán tudtak összekapcsolni.
 
Két feltételét látja Trianon meghaladásának: egyik, hogy újra kapcsolat legyen a magyarok között. Úgy véli, hogy 2010 óta nagy utat tettek meg a nemzet egyesítésének érdekében kulturális, gazdasági, egyházi és számos más területen.
 
A másik fontos feltételnek "minden itt élő nemzetközösség közös erőfeszítésével újra közös otthonunkká tegyük a Kárpát-medencét", mely a béke, stabilitás és a gyarapodás alapja lehet. Közép-Európa és Magyarország annyira erős, amennyire képes összetartani erejét.
 
Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója elmondta, hogy tavaly szerették volna megrendezni a kiállítást, viszont a járványhelyzet miatt nem nyithatták meg a tárlatot. Szerinte a város, a nemzeti összetartozás kiindulópontja és hazánk ezeréves történetét őrzi. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Trianon nemcsak a nemzetet szakította szét, hanem a művészeti életet is, de mindennek ellenére tovább folytatódott a művészeti élet az elszakított országrészekben is.
 
A főigazgató elmondta, hogy az elmúlt 100 év legjelentősebb alkotóitól szereztek be műveket, melynek legjavát ezen a kiállításon mutatják be. Bízik benne, hogy Szűcs György kurátor által összeállított tárlat bejárja a Kárpát-medencét.
 
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a város kulturális élete is újraindul a megnyitásra kerülő kiállítással.
 
A Csók István Képtárban közel 70 határon túli magyar képzőművész, több mint 80 alkotása tekinthető meg augusztus 29-ig.
 
 
BG
Forrás és képek: MTI/Szigetváry Zsolt