Székesfehérváron elektromos autóbuszokat helyeznek forgalomba

A Zöld Busz Projekt keretéből 12 elektromos autóbusz beszerzésére nyert el vissza nem térítendő támogatást Székesfehérvár. A buszok várhatóan 2022-ben kerülnek forgalomba.

Nyilvánosságra hozták a Zöld Busz Program elektromos autóbuszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére vonatkozó pályázat nyerteseit. A Kormány megnégyszerezte a projekt keretösszegét, melyből Székesfehérvár 12 elektromos autóbusz beszerzésére és a töltéshez kapcsolódó infrastruktúra kialakítására nyert pénzt.
 
12 db elektromos autóbusz áll forgalomba Székesfehérváron
 
A nyertesekkel a támogatási szerződések megkötését és a pénz kifizetését 2021 augusztusában elkezdik.
 
Székesfehérváron az Ikarusnál gyártott elektromos busz városi, 1 hónapos próbaidőszaka alatt pozitív visszajelzéseket adtak a buszsofőrök, melyek hozzájárultak a flotta bevezetéséhez és az infrastruktúra kiépítéséhez.
Az elektromos autóbuszok beszerzési árának 80%-át pályázati pénzből, a fennmaradó 20%-ot pedig önerőből biztosítja az önkormányzat.
 
Az elektromos buszok beszerzése nemcsak a város levegőminőségének javulásához járul hozzá, hanem élhetőbbé válik a környezet is.
 
Székesfehérváron a forgalomba kerülő elektromos autóbuszok beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás még folyamatban van, a következő hetekben várható eredmény.
 
BG
Forrás: Székesfehérvár, Feol, Zöldbusz