Székesfehérváron tekinthető meg a Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri tárlata

Az 52. Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozata Székesfehérváron szabadtéri kiállítást szervezett.

A kiállításon helyet kaptak olyan grafikák, plasztikák, digitális munkák és festményrészletek, melyek a katolikus világtalálkozó üzenetét hordozzák. A tárlat a település központjában, a Városház téren tekinthető meg. Magyarországon Székesfehérvár olyan történelmi szakrális helyszín, amely az eucharisztia üzenetével hozható párhuzamba, emellett helyet adott 1938-ban, a fővárosban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszus több kísérő rendezvényének is. Erre az eseményre Pacelli bíboros és a későbbi XII. Piusz pápa is Székesfehérvárra látogatott.
 
Katolikus világtalálkozót tartanak szeptemberben 

Stefanovits Péter képzőművész, a MMA Képzőművészeti Tagozatának vezetője a kiállítás megnyitóján emlékeztette a jelenlévőket: "Az MMA Képzőművészeti Tagozatának tagjai, valamint az általuk meghívott művészek a klasszikus festészeti, plasztikai technikával kifejezett gondolataik mellett a fotográfia, a digitális képalkotáson alapuló eszközök használatára alapozott műveikkel jelennek meg a város szívében, a szimbolikus emlékmű, az Országalma közelében. A pünkösd előtt nyíló kiállításon huszonnyolc alkotó az európai kultúrát alapvetően meghatározó keresztény vallási hagyomány és művészet erejéről, valamint a 21. századi, mai napig érvényes szellemi hatásáról tesz tanúságot".
 
Az MMA honlapjáról letölthető a kiállítók és műveiket is tartalmazó leporelló.
 
Eredetileg 2020 szeptemberében tartották volna meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Budapesten, de elhalasztották a járvány miatt, ezért ebben az évben szeptember 05 és 12-e között tartják meg. A programok között liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek. A kongresszus záró szentmiséjére Ferenc pápa is elmegy.
 
BG
Forrás: MTI