Székesfehérvárra is megérkezett az oltóanyag

December 30-án hajnalban megérkezett Magyarországra a Pfizer-BioNTech vakcina második szállítmánya. A hetvenezer ampullát már kiosztották a 21 oltópont közt. Székesfehérvárra a délutáni órákban hozták meg a leosztott vakcinákat.  

Székesfehérvárra a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba érkezett meg az oltóanyag. Azonnal megkezdték az oltások beadását, első körben az egészségügyi dolgozók kapták meg. Fejenként két adagra lesz szükség, a másodikat 21 nappal az első után lehet megkapni. A kórház főigazgatója, Bucsi László az összes egészségügyi dolgozót szeretné még a napokban beoltani. A dunaújvárosi kórház dolgozói szintén Székesfehérváron juthatnak az ellenanyaghoz.

 

Az oltóanyag

Az oltóanyag

 

A mai napon az összes oltópontra eljuttatják a szert. A következő szállítmány érkezése jövő héten várható, nagyjából ugyanekkora mennyiségben, szintén repülővel hozzák majd be az országba.  

A Pfizer-BioNTech oltóanyaga az EU által eddigi egyetlen elismert szer a Covid-19 ellen. Kifejlesztésében egy Egyesült Államokban élő magyar tudós, Karikó Katalin is részt vett.  

 

 

M. A. 

Forrás és fotó: MTI/ Mohai Balázs, Rosta Tibor