Székesfevérvárra új járműveket helyeznek forgalomba jövőre

A Zöld Busz Program keretében 6 megyeszékhelyre, köztük Székesfehérvárra új elektromos buszok érkeznek.

A Zöld Busz Program keretében Győrbe, Egerbe, Székesfehérvárra, Zalaegerszegre, Szolnokra és Zalaegerszegre 60 új elektromos autóbusz érkezik jövőre.
 
A Zöld Busz Program céljai hozzájárulnak a környezet védelméhez
 
Az új járműveket 8,6 milliárd forint értékű támogatással szerzik be. Az erről szóló  szerződést a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. alkotta konzorcium a Zöld Busz Programot koordináló HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás­fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel írta alá.
 
„Magyarország célkitűzése, hogy 2030-ra villamosenergia-termelésének kilencven százaléka mentes legyen a szén-dioxid-kibocsátástól, és az így előállított tiszta villamosenergiát minél több területen alkalmazza”- jelentette ki Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
 
A Zöld Busz Program keretében 2022-ben 100 db elektromos buszt helyeznek forgalomba, de a következő években ez a szám 1100-ra fog emelkedni.
 
A programnak köszönhetően a megyeszékhelyek 80 százalékos támogatással szerezhetik be a járműveket.
 
Székesfehérvárra 12, Győrbe 12, Zalaegerszegre 11, Szolnokra 10, Szegedre 8, Egerbe 6 elektromos autó állhat forgalomba.
 
BG
Forrás: MTI, Feol
A képek illusztrációk