Tesztelik az elektromos buszokat Székesfehérváron

Egy hónapon keresztül elektromos buszt láthatnak Székesfehérváron a helyiek, február elsejétől a város ugyanis egy Ikarus City Pioneer buszt tesztel a Zöld busz demonstrációs projektjének keretén belül.  

A környezetvédelem Székesfehérváron is nagy hangsúlyt kap 2021-ben. A hétfői sajtótájékoztatón Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a karbonsemlegesség most elsődleges. A karbonlábnyom csökkentésének legjobb módja pedig a környezet zöldítése.  

A Zöld busz demonstrációs projekt alatt tesztelik a lehetőségeket, így az elektromos Ikarust is. Egy hónapig figyelik majd a jármű teljesítményét és ha beválik, akkor Székesfehérváron is fokozatosan megújítják a buszparkot. A projekt nyolc városban fut egyszerre. Az egy hónap alatt a járművek nemcsak üresben cikáznak majd, utasokat is szállítanak az előre megadott útvonalakon. 

 

Elektromos busz

Elektromos busz

 

A napi átlag 165 kilométer mellett ezek a buszok nagyjából hatvan forinttal olcsóbb napi üzemeltetésű járművek, mint régi társaik. Használatuk éves szinten ötvenezer kilogrammal kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár buszonként.

A járműben 314 kilowattos akkucsomag van, ez 200-250 kilométerre elegendő zord hidegben is, és gyorstöltéssel három óra alatt fel lehet tölteni maximumra – hangzott el a sajtótájékoztatón.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti