Új defibrillátor segíti a Szív Egyesület munkáját

A székesfehérvári Szív Egyesület munkáját egy új defibrillátor segíti, mely hozzájárul a tagok rehabilitációs foglalkozásához és programjaik biztonságos megtartásához. A készüléket a Halesz Parkban adták át.

Az egyesület immáron 5 éve, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő, infarktuson és szívműtéten átesett betegeket fogja össze. Szakorvosi felügyelettel rehabilitációs sportfoglalkozásokat tartanak, szakképzett gyógytornász vezetésével, szakmai előadásokkal, baráti beszélgetésekkel segítik a tagok hétköznapjait. Az egyesület a tagok számára, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozza. Az újraélesztő készülékre a szívtorna biztonságos elvégzése miatt van szükség, ezért fontos fejlesztésnek számít a régi, nagyméretű eszköz cseréje. A Szív Egyesület számára az új defibrillátor megvásárlását polgármesteri és önkormányzati támogatás tette lehetővé.
 
Újraélesztő készüléket adtak át
 
Komjáthy György, a Szív Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki a szakorvosi és önkormányzati segítségért. A defibrillátor nagyon fontos a tagok számára, a megszervezett programok biztonságos lebonyolításához.
 
Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, önkormányzati képviselő az egészségügy kérdésének a fontosságát hangsúlyozta az átadáson. Örül annak, hogy a városban egyre több helyen érhető el újraélesztő készülék, pld Bregyóban és a sportcsarnokban is. Különösen fontos az Egyesületnek az eszköz, hogy a legmegfelelőbb módon működjön a tagok egészségének karbantartása, rehabilitációja.
 
A defibrillátor készüléket forgalmazó EMD Hungary Kft munkatársa, Térpál Balázs mutatta be: "A LIFEPAK CR AED félautomata defibrillátor kisméretű, mobil eszköz, amit laikusok is tudnak használni. Az újraélesztés a mellkasi kompressziók elvégzésével kezdődik; akinek leáll a vérkeringése, a szíve fibrillál, ezért van szükség defibrillátorra – ami képes újraindítani a szívet. Az eszköz magyar nyelven, hangosan közli a használójával, mit kell tennie – az újraélesztési láncban tehát ez egy könnyen alkalmazható megoldás, amíg a mentők megérkeznek."
 
A járványhelyzet miatt, a Deák Ferenc Szakképző Iskola helyett, a Halesz parkban tartja meg tornáit Fábián Árpád gyógytornász. Annak érdekében, hogy biztonságosan látogathassák a programokat, a tagok jelentkeztek védőoltásra.
 
A készülék bemutatóján részt vett Dr. Boznánszky Petra, a Szív Egyesület szakorvosa, és Dr. Keresztury Lászlóné mentálhigiénés szakember, az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője.
 
BG
Forrás: OKKFehervar.hu