Új fogászati beruházás lesz Székesfehérváron

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több svájci vállalattal is megállapodást kötött áprilisban annak érdekében, hogy a cégek fejlesztéseket hajtsanak végre Magyarországon. Székesfehérvárra egy teljesen új beruházás érkezik. 

Fogászati implantátumok gyártását kezdi meg egy svájci cég még idén Székesfehérváron. Szijjártó Péter három vállalattal kötött szerződést összesen 14 milliárd forint értékben, melynek értelmében nemcsak Székesfehérváron, hanem Debrecenben és Szolnokon is várható fejlesztés. A cívisvárosban fogkrémtubus-előállítás bővítése várható egy már jelen lévő cégnél, Szolnokon pedig a vasútikocsi-gyártást újítják meg.  
 
 
Fogászati szék
Fogászati szék
 

Székesfehérváron még nem rendelkezik telephellyel az a svájci cég, amelyik a fogászatban használt kerámia-implantátumok gyártásába kezd idén. Tehát egy teljesen új beruházó érkezik a városba. A három vállalat Szijjártó szerint összesen 220 munkahelyet teremt országszerte.  

Szijjártó Péter közleményében kitért rá, hogy Svájc fontos politikai és gazdasági szövetségese Magyarországnak. Gazdaságilag erős országnak tartja az államot, ezért fontos a jó kapcsolat ápolása. Összegezte, hogy Magyarországon majdnem 900 azoknak a cégeknek a száma, amelyek mögött svájci vezetők és befektetők állnak. Összesen 33 ezer ember dolgozik nekik. Folyamatos fejlesztéseiknek és beruházásaiknak köszönhetően a munkahelyek biztossá válhatnak.  
 
A hiányzó fogakat legtöbb esetben fogbeültetéssel pótolják, ezeket implantátumoknak nevezik. Az implantáció helyi érzéstelenítéssel elvégezhető. Ilyenkor csavar formájú foggyökerekkel ellátott, mesterségesen előállított fogakat rögzítenek a páciens állkapcsába egy műtét során. A csontosodási időszak nagyjából 2-3 hónap, ez után történik a koronák vagy hidak felhelyezése az implantátumokra, addig ideiglenes fogpótlást kapnak a páciensek. Innentől a rendszeres kontroll és alapos tisztítás az, ami tartóssá teheti a beültetést.  

 

 

M. A. 

Forrás: MTI, dentpoint.hu