Ideiglenes ingyenességet kér Székesfehérvár az M7-es autópályára

Székesfehérvár önkormányzata kérni fogja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy az M7-es autópálya székesfehérvári lehajtói közötti szakasza legyen ingyenes, amíg a városban megépülnek a belváros forgalmát csökkentő alternatív útvonalak.

Cser-Palkovics András polgármester sajtótájékoztató keretében hangsúlyozta, hogy nem az autópályadíj megszüntetését kezdeményezik, hanem a felfüggesztését a személygépkocsik és motorkerékpárok számára, a következő 3-5 évre. Erre az időszakra a város kész az államnak fizetni, amennyiben igazolható bevételkiesés. Emlékeztetett rá, hogy hasonló mentességet már kértek minisztériumtól, ám akkor nem ajánlottak kompenzációt, illetve a tehermentesítő utakra sem volt forrás.

 

Székesfehérvár ideiglenesen az M7-es autópálya ingyenességét kérné

Székesfehérvár ideiglenesen az M7-es autópálya ingyenességét kérné

 

A városvezető elmondta, hogy több milliárd forintból három fontos út épül meg a következő években, amelyek a városon belül alternatív útvonalakat jelentenek az autópályával szemben, és megoldást jelenthetnek Székesfehérvár közlekedési problémáira is. Megemlítette, hogy szintén megkezdték a tárgyalásokat az állammal a Székesfehérvár-centrum autópálya-lehajtó és a 8-as főút kereszteződésében lévő körforgalom bővítéséről, mert ennek kapacitása a megnövekedett forgalmat nem képes elvezetni. A város hajlandó lenne anyagilag is támogatni a fejlesztést úgy, hogy a csomópont állami kezelésben van.

 

/T.D.